Technology Talks Digitaal en inclusie + Opening iXperium Sport en Bewegen
donderdag 3 oktober om 12:30 – 17:00
Kom donderdag 3 oktober naar Technology Talks, het jaarlijkse event van iXperium Health, en de opening van iXperium Sport en Bewegen. Het thema van Technology Talks is Digitale en inclusie. We kijken hoe je kunt voorkomen dat digitale media niet inclusief zijn en we kijken zeker ook hoe digitale media inclusie kunnen bevorderen. Doe mee, krijg inspiratie, ervaar zelf wat verschillende digitale media je brengen, leer alles over inclusie en digitale media, vergroot je netwerk en sluit je aan bij de iXperium-community.
We starten de de middag met de opening van iXperium Sport en Bewegen. Daarna is er een lezing van en interactief gesprek met Alexander Smit. Daarna kun je als deelnemers in gesprek gaan met ervaringsdeskundigen, producenten, docenten, onderzoekers en andere professionals over digitaal en inclusie.
Meld je aan
Programma
12:30-14:00 Kennismaken met de nieuwste technologieën op het gebied van Sport en bewegen, innovatieve trainingsmethoden, healthtech, technosports en e-sports in iXperium Sport en Bewegen.
14:00-14:30 Officiële opening iXperium Sport en Bewegen met Marijke Kral, René Tönissen en vertegenwoordigers uit het iXperiumnetwerk.
14:30-15:00 Inloop Technology Talks Digitaal en inclusie
15:00 – 16:00 Lezing Alexander Smit, docent en promovendus op het gebied van digitale in- en exclusie
16:00 – 17:00 In ons pop-up iXperium XL kun je zelf ervaren hoe digitale media inclusie kunnen bevorderen, hoor je van ervaringsdeskundigen hoe technologie hen helpt en hoe we samenwerken om technologie, die inclusie mogelijk maakt, te ontwikkelen, implementeren en waarderen.
17:00-17:30 Netwerkborrel
Alexander Smit
In dit deel van Technology Talks verkennen we thema’s als digitale laaggeletterdheid, digitale participatie. We kijken ook vanuit het perspectief van het individu naar de nuances van digitale in- en exclusie.
Alexander Smit is onderzoeker en docent, hij gaat promoveren op het gebied van digitale in- en exclusie, digitale ongelijkheid en digitale geletterdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen.
In de lezing geeft Alexander aan de hand van zijn onlangs afgerond promotieonderzoek diepgaande inzichten over de digitalisering van de samenleving. Hij doet dit vanuit het perspectief van kansarme digitaal laaggeletterde burgers, die zich op een grotere afstand bevinden van de digitale en geletterde wereld. Alexander laat zien hoe we een meer inclusieve digitale samenleving kunnen vormgeven als we ons perspectief verschuiven naar de periferie van de digitale samenleving. Alexander adresseert ook de complexiteit van digitaal-sociale ongelijkheid en geeft praktische oplossingen voor de uitdagingen die ons in het digitale tijdperk wachten. Zo willen we gezamenlijk toewerken naar een toegankelijker, rechtvaardiger en meer sociaal verbonden digitale toekomst.
Pop-up iXperium XL Digitaal en inclusie met onder andere
In onze pop-up iXperium XL maak je onder andere kennis met:
Ties Klok, gametherapeut – Iedereen doet mee
Kan iemand die blind is gamen? Ja. Kan iemand die niet kan lopen voetballen? Ja! Ties laat zien hoe hij samen met cliënten onderzoekt hoe ze mee kunnen doen aan games en sporten met dat wat ze wel kunnen en realiseert dit ook. Met 3d-printers ontwerpen ze bijvoorbeeld op maat gemaakte controllers.
Sensitieve Virtuele Assistent
Binnen het huidige zorgstelsel is het vaak ingewikkeld om de juiste hulp of juiste hulpverlener te vinden. Mensen in een kwetsbare positie hebben daar last van. Om de kosten te beperken willen we meer digitaliseren. In het onderzoeksproject kijken we op we je met technologieën en digitale communicatie mensen die kwetsbaar zijn passend kunt ondersteunen.
Missie Prikkelbestendig
Missie Prikkelbestendig is een speelbaar prototype van een interactieve applicatie die bedoeld is om prikkelgevoelige jongeren van 18 t/m 25 jaar beter om te leren gaan met de prikkels om hen heen.
Implementatiescan
Wil je technologie gaan toepassen in je praktijk in de zorg? Maak tijdens Technology Talks kennis met implementatiescan. Deze scan helpt met om vanaf stap een na te denken over implementatievragen die je later in een proces tegenkomt. De implementatiescan is ontwikkeld door de Zorgalliantie in co-creatie met Driestroom, BrabantZorg en Malderburch en de HAN. De scan is gratis en verbonden aan een onderzoeksproject.
Beweeggames bij kinderen met verstandelijke beperking
Vierdejaars student Lynn Sillekens, deed tijdens haar stage een bijzonder en innovatief onderzoek bij het Beweegteam van Siza ’s Koonings Jaght. Dit onderzoek richtte zich op het gebruik van de HoloLens 2 en de beweeggames van Holomoves bij kinderen met een verstandelijke beperking.
Virtual OV
Virtual OV is een Virtual Reality-platform ontwikkeld voor neurodivergente mensen, een licht verstandelijke beperking of andere neurologische diversiteit. Het doel is om deze mensen zelfredzamer en zelfverzekerder te maken bij het gebruik van openbaar vervoer.
VR Laaggeletterdheid
Oefenen, oefenen, oefenen. Dat is het advies bij het leren herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid. Vanaf nu kunnen studenten trainen via VR-simulatie. Leergemeenschap Laaggeletterdheid ontwikkelde de unieke tool en grijpt de Week van Lezen en Schrijven aan om hem te introduceren. “Alle opleidingen kunnen er hun voordeel mee doen.
Sociale Robot Tonnie
Maak kennis met sociale robot Tonnie. Dit is geen gewone robot. Na een passende opleiding is zijn droom uitgekomen: hij mag aan de slag als zorgmedewerker bij GGZ Oost Brabant. Tonnie helpt cliënten met motiveren, activeren en het volgen van het dagprogramma. Daarnaast vervult hij ook de rol van maatje voor een cliënt. Hij helpt interventies toe te passen, zodat de cliënt zich goed blijft vloeren en/of zich beter gaat voelen.
Fair Health in Overbetuwe
Waarom maakt een deel van de inwoners van Overbetuwe geen gebruik van de gemeentelijke minimaregelingen, terwijl zij daar wél recht op hebben? Met deze vraag meldde gemeente Overbetuwe zich bij Onderzoeksgroep OpRecht Begrijpelijk, met als doel hun armoedebeleid te versterken. Na een uitgebreide analyse van interviews is het onderzoeksrapport “Samen naar een sterker armoedebeleid” opgemaakt. Ga tijdens Technology Talks in gesprek over dit onderzoek.
Opening iXperium Sport en Bewegen
iXperium Sport en Bewegen geeft studenten, medewerkers en relaties van HAN Academie Sport en Bewegen de kans om te experimenteren met Esports, Gaming en Gamification en met Healthtech digitale toepassingen die een gezonde leefstijl bevorderen. In iXperium Sport en bewegen ontwikkelen we samen nieuw onderwijs en kennis over de praktijk van het bewegingsonderwijswerkveld. Vanaf 3 oktober kun je ons bezoeken in het Gymnasion, Heyendaalseweg 141 Nijmegen.