Het mbo was een van de eerste sectoren waarin de monitor Leren en lesgeven met ict is afgenomen. Na de eerste afnames 2017, vonden er landelijke afnames plaats in 2020, 2022, 2023 en 2024. De landelijke afnames vonden plaats in samenwerking met MBO Digitaal. De instellingen die hebben deelgenomen, vinden de resultaten waardevol om de koers te bepalen en de voortgang vast te leggen.
In 2025 krijgen alle mbo-instellingen opnieuw de kans om kosteloos deel te nemen aan de monitor Leren en lesgeven met ict. Deze monitor van het iXperium Centre of Expertise Leren en Lesgeven met ict biedt een helder overzicht van hoe docenten ict inzetten in hun lespraktijk en welke competenties zij bezitten. De resultaten geven niet alleen inzicht in de huidige stand van zaken, maar leveren ook concrete aanbevelingen om de professionalisering op ict-gebied verder te versterken. Maak gebruik van deze kans om de ontwikkelingen binnen je instelling in kaart te brengen en gericht te werken aan verdere groei.
Waarom deelnemen?
In 2025 voert het iXperium Centre of Expertise Leren met ict, samen met het ministerie OCW, MBO Raad, MBO Digitaal en het programma Digitaal Bekwaam de monitor Leren en lesgeven met ict in het mbo uit over de inzet van ict door docenten. De monitor, uitgevoerd via een online vragenlijst, brengt de ict-competenties en het ict-gedrag van docenten in kaart. Dit biedt inzicht in de stand van zaken binnen jouw instelling op het gebied van ict-gebruik in het onderwijs. De resultaten kunnen helpen bij het formuleren van ambities, het opstellen van een professionaliseringsplan en het monitoren van de voortgang bij vervolgmetingen.
Ervaringen van deelnemers
Zowel op regionaal als op landelijk niveau namen voorgaande jaren al een groot aantal mbo-instellingen deel.
Bekijk hier de ervaringen van het Mediacollege Amsterdam met deelname aan de monitor Leren en lesgeven met ict.
Resultaten
Onderwijsinstellingen die meedoen met de monitor Leren en lesgeven met ict ontvangen een rapport met toelichting en toegang tot een online portal. Elke instelling kan met dit portal de resultaten op een fijnmazig niveau binnen de eigen organisatie bekijken en vergelijken, aansluitend bij de manier waarop de instelling is georganiseerd. Ook ontvangen instellingen een praatplaat met daarop de belangrijkste bevindingen om het gesprek binnen de organisatie aan te gaan.
De resultaten geven een basis voor een professionaliseringsplan en ook inzicht in voorlopers en good practices binnen de eigen organisatie. De resultaten van de monitor zijn niet te herleiden tot individuen en kunnen zowel binnen een organisatie laag als tussen organisatielagen worden vergeleken.
Hoe ziet deelname eruit?
De monitor wordt uitgevoerd in drie fases: voorbereiding, veldwerk en terugkoppeling van resultaten.
Meer informatie over het proces vind je op deze pagina.
Maatwerk in professionalisering
Professionaliseren doe je als onderwijsinstelling niet alleen. De monitor Leren en lesgeven met ict geeft inzicht in de visie op onderwijs en aanwezige kwaliteiten en biedt daarbij maatwerk in (gewenste) professionalisering. Zo geeft iXperium handvatten om de vertaalslag van inzichten naar kwaliteitsverbetering te maken middels begeleiding en training. Op deze manier is de monitor geen incidenteel instrument, maar een blijvende referentie voor professionaliseringsbeleid. De monitor is daarmee zowel de eerste als laatste stap van de kwaliteitsverbeteringscyclus.
Meer informatie
Voor meer informatie of vragen over de monitor kan je contact opnemen met
Bas Kurver
Senior onderzoeker
bas.kurver@han.nl
Voor meer informatie over de professionaliseringsactiviteiten van iXperium kun je contact opnemen met
Pieter van Rooij
Projectleider professionalisering
pieter.vanrooij@han.nl
Lees meer over de monitor Leren en lesgeven met ict
- Leren en lesgeven met ict in het mbo 2022
- Leren en lesgeven met ict in het mbo 2020
- Ervaringen van mbo-docenten met het afstandsonderwijs door COVID-19
- Monitoring als belangrijk onderdeel van de kwaliteitsverbetering
- Vragenlijst monitor Leren en lesgeven met ict
Terug naar de pagina over de monitor Leren en lesgeven met ict.