AnneMieke Zaat

“Technologie creëert zeggenschap en empowerment”

AnneMieke Zaat werkt sinds 1985 bij de HAN als audiovisueel docent bij de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming. Daarnaast is AnneMieke coördinator van de minor global awareness en heeft ze de internationale cursus intercultural social professional opgesteld. Technologie is een van haar grote passies en daarom is ze nu ambassadeur van het iXperium Health geworden.
AnneMiekes interesse in technologie begon op jonge leeftijd, toen ze een fototoestel van haar vader cadeau kreeg. Toen ze jaren later op de sociale academie een ongebruikte videocamera in een hoek zag staan begon ze ook met filmen. Via fotografie en film ontdekte AnneMieke digital storytelling: het vertellen van verhalen met digitale tools zoals foto’s, video’s, geluid, sociale media en smartphones. AnneMieke heeft over de hele wereld gefotografeerd en gefilmd. In Ghana bijvoorbeeld, heeft AnneMieke samen met haar studenten en met Ghanese kinderen filmpjes gemaakt over huiselijk geweld. In Nederland zijn vergelijkbare filmpjes gemaakt met Nederlandse kinderen. Van deze filmpjes is een montage gemaakt over huiselijke geweld in verschillende culturen.

AnneMieke volgt nog regelmatig een MOOC (massive open online course), internationale online cursussen van universiteiten als Stanford. Zo heeft ze bijvoorbeeld de MOOC designing virtual learning environments en een MOOC programmeren gevolgd. Ook heeft AnneMieke een zelf een robot gebouwd en werkt ze graag met 3D-printers. Ondanks haar enthousiasme en vaardigheden in bovenstaande technologieën, blijft haar camera haar favoriete gadget.

AnneMieke ziet het iXperium Health als een plek waar studenten zich technieken eigen moeten kunnen maken en vrij moeten kunnen experimenteren. “Studenten moeten leren omgaan met nieuwe technologie, daarmee leren ze ook iets in eigen handen te hebben. Het is belangrijk dat studenten gaan nadenken over wat iets is, hoe dingen werken, hoe je daarmee invloed kan hebben en hoe het is om zelf iets te maken.” Volgens AnneMieke creëert technologie zeggenschap en empowerment. Als voorbeeld noemt ze 3D-printers in derdewereldlanden. Daar worden met praktische zaken mee gemaakt, zoals een haakje dat precies past, maar ook kunsthanden en protheses voor kinderen. “Iets zelf maken en kunnen toepassen geeft mensen zelfvertrouwen. Je geeft mensen tools in handen zonder belerend te worden.” Bij de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming is empowerment een terugkerend thema en technologie kan hier volgens AnneMieke goed aan bijdragen. Ook in de zorg is een grote rol weggelegd voor technologie. AnneMieke zou het mooi vinden als zoveel mogelijk simpele taken, die nu nog worden uitgevoerd worden door medische staf, geautomatiseerd kunnen worden. Zo heeft de medische staf meer ruimte om voor het welzijn van de patiënt te zorgen.

Het ideale iXperium Health zou volgens AnneMieke een plek zijn waar iedereen terecht kan. “Een plek waar uitwisseling en een open klimaat centraal staan. En met samenwerking tussen het iXperium Health, het iXperium/Centre of Expertise Leren met ict en het Radboud.”
AnneMieke werkt één dag per week in het iXperium.