Dinet Poortman

“Het ideale iXperium Health is iets waar de HAN zich echt mee kan profileren” 

Dinet Poortman werkt vier jaar bij de HAN, eerst als docent toegepaste psychologie en sinds dit jaar als inhoudscoördinator voor de opleiding pedagogiek. Ze is verantwoordelijk voor het curriculum van het derde en vierde jaar en stuurt docenten aan. Dinet heeft neuropsychologie op de Radboud Universiteit gestudeerd en heeft daarnaast een passie voor het geven van onderwijs. Na haar studie neuropsychologie heeft ze daarom de Pabo gedaan. Na de afronding van de Pabo heeft Dinet een paar jaar lesgegeven op een basisschool en tevens gewerkt als kind- en jeugdpsycholoog.  Dinet heeft zowel in haar vakgebied als op persoonlijk vlak interesse in technologie. “Ik heb een voorliefde voor technische dingetjes. Zo heb ik een verslaving aan Apple. Als er iets nieuws is moet ik het kopen”. Zo heeft Dinet een Applewatch en de nieuwste iPhone.

Dinet is van mening dat de HAN, en dan vooral binnen GGM, enigszins achterloopt op technisch gebied. Bij toegepaste psychologie heeft ze een paar keer geprobeerd om te innoveren, maar ze merkte dat er onder docenten weerstand bestond, waardoor het project doodbloedde. Daarom was ze ook erg blij toen ze van het iXperium Health hoorde. Vol enthousiasme is Dinet aangesloten als ambassadeur. “Ik ben niet alleen betrokken vanuit het onderwijs, maar ik vind het ook echt leuk.” Zora is het favoriete iXperium gadget van Dinet. Het beste aan Zora is dat ze kan zeggen wat jij wil dat ze zegt. De verwondering van kinderen bij het zien van Zora vindt Dinet ook erg mooi. “Het is interessant te zien hoe schattig Zora wordt gevonden, terwijl het eigenlijk gewoon een computer is. Dan zie je maar hoeveel image doet.” Een andere favoriet van Dinet is de robotzeehond Paro die wordt ingezet voor demente ouderen. Deze is echter (nog) niet aanwezig in het iXperium Health. Een belangrijk richtpunt voor het iXperium Health is volgens Dinet de ouderenzorg, waar het op het moment niet allemaal even goed loopt. Technologie kan hier een mooie bijdrage aan gaan leveren. Voor de opleiding pedagogiek ziet Dinet mogelijkheden voor virtual reality. VR biedt ouders de mogelijkheid te oefenen met het omgaan met (moeilijke) kinderen. VR geeft meer vrijheid om te oefenen met interactie. Voor sommige probleemgezinnen zou zo’n training erg behulpzaam zijn.

De komende tijd gaat Dinet zich richten op het betrekken van studenten en lectoraten bij het iXperium Health. “Om te slagen moet het iXperium Health gekoppeld worden aan meerdere lectoraten en moeten studenten echt worden meegenomen. Dat gebeurt nu al wel, maar kan nog beter. In curriculums moet vrije ruimte gecreëerd worden die studenten kunnen invullen bij het iXperium Health. Dit is bij toegepaste psychologie al het geval, maar bij pedagogiek en veel andere opleidingen niet. Er zijn nu nog veel losse projecten, maar het zou mooi zijn als het iXperium Health echt iets gezamenlijks kan worden.” Ook wil de Dinet de zichtbaarheid van het iXperium Health binnen de HAN vergroten, te beginnen met de homepage.
“Het ideale iXperium Health zou onderdeel uitmaken van het curriculum van alle opleidingen. Het zou even zelfsprekend zijn als het studiecentrum. Heel logisch dat je daar studenten en docenten naar verwijst en dat er projecten komen vanuit het werkveld. En dat het iXperium Health iets is waar de HAN zich echt mee kan profileren.”