Josien Caris

“Ik zie graag dat het iXperium Health een vaste plek krijgt in onderwijsprogramma’s, niet als iets nieuws, maar als onderdeel van het bestaande onderwijs”

Josien Caris is 20 jaar geleden begonnen op de HAN bij de afdeling marketing, communicatie en voorlichting. Sinds 10 jaar werkt ze in het onderwijs bij de opleiding verpleegkunde. Josien geeft les in onderzoeksmethodiek en communicatieve vaardigheden, begeleidt studenten in kwaliteitsprojecten en zit in het lectoraat Innovatie in de Care. De switch van marketing naar onderwijs heeft Josien gemaakt om meer betrokken te zijn bij studenten. Lesgeven was iets nieuws en vormde een mooie uitdaging. Helpen met de opzet van het iXperium Health was een andere uitdaging die Josien aansprak. Met de zorgrobots Zora en Tessa heeft Josien de afgelopen jaren op professioneel gebied al goede ervaringen gehad. Maar ook op persoonlijk vlak heeft ze interesse in technologie. Zo heeft ze onlangs een Google Home aangeschaft en probeert ze op de hoogte te blijven van technologische ontwikkelingen. “Ik vind het belangrijk om een beetje bij te blijven. Ik kan ervan balen als ik iets niet weet.” Josiens favoriete gadget in het iXperium Health is het interactieve behang, een vorm van augmented reality die wordt ingezet om kinderen in het ziekenhuis op hun gemak te stellen. “Soms zijn de simpele dingen het meest efficiënt. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk.” Voor studenten en docenten van verpleegkunde noemt ze naast augmented reality ook virtual reality als zeer nuttig. “Met VR kun je mensen die angstig zijn op een rustige manier bepaalde dingen laten ervaren. Dat haalt de scherpe randjes ervan af.”

Josien vindt het belangrijk om samen met mensen uit het werkveld te werken en van voorbeelden uit de praktijk te leren. “Je moet veel praten met mensen in de samenleving. Uit de praktijk ontstaan duidelijke hulpvragen, bij het iXperium Health zijn er mensen of apparaten die deze hulpvragen kunnen oplossen. Dat komt dan mooi samen.” Technologie, en daarmee ook het iXperium Health, zou volgens Josien idealiter een vanzelfsprekend onderdeel van het onderwijs zijn. “Ik zie graag dat het iXperium Health een vaste plek krijgt in onderwijsprogramma’s, niet als iets nieuws, maar als onderdeel van het bestaande onderwijs. Om dit voor elkaar te krijgen moet eerst alles wat er al gebeurt op technologisch vlak bij het iXperium Health, bij de HAN en in het werkveld in kaart worden gebracht. Vooral van het werkveld kan veel geleerd worden, wat werkt daar wel en wat niet. Als er eenmaal een overzicht is kan het iXperium Health een plek krijgen in het onderwijs.”
Het iXperium Health wordt een succes als er nog meer docenten geënthousiasmeerd worden: “Dat is ook de weg om studenten te bereiken. En studenten hebben over het algemeen affiniteit met technologie. Daar moet je bij aansluiten.” Studenten moeten volgens Josien vooral aan de slag met alles wat er in het iXperium is. “Als studenten komen kijken en aan de slag gaan in het iXperium gaat het ook leven.”

De komende maanden gaat Josien allereerst een overzicht maken van wat er allemaal al gebeurt in het iXperium Health en het werkveld. Met dat overzicht gaat ze vervolgens kijken hoe het iXperium Health een vaste plek kan worden gegeven in het onderwijs. Daarnaast gaat ze aankomende studenten bij de open dagen meenemen naar het iXperium Health, keuzepractica inrichten op het gebied van zorgtechnologie en haar eigen kennis over technologie verder uitbreiden. In de toekomst ziet Josien graag dat het iXperium Health nog meer voor onderzoeksdoeleinden wordt gebruikt en beter te vinden is voor studenten. Daarnaast hoopt ze vaker met de andere ambassadeurs en werknemers van het iXperium Health samen te komen en te sparren.