Wietse Meulendijks

“Ik weet zeker dat het iXperium Health in elke opleiding wat kan toevoegen.”

Wietse Meulendijks is onderwijskundige en werkt ruim twee jaar bij HAN VDO. Hij geeft les aan hbo docenten en heeft daarnaast allerlei projecten lopen, waaronder het ambassadeurschap van het iXperium Health. Wietse is geïnteresseerd in het toepassen van nieuwe technologie in zijn vakgebied: “Ik wil onderzoeken hoe je technologie inzet zodat het een meerwaarde heeft voor docenten en opleidingen. Technologie is geen doel op zich, maar een manier om een bepaald doel te bereiken.” Wietse vindt technologie cool, maar omschrijft zichzelf als “niet zo’n man die alle gadgets wil hebben.” Zijn favoriete gadget is zijn Go-Pro, waarmee hij zijn vakanties vastlegt.

Wietse vindt het belangrijk dat er een centrale plek komt waar volop de mogelijkheid is om te experimenteren met nieuwe technologie. Het iXperium Health biedt hiervoor de ideale omgeving. Wietse gelooft dat technologie de mogelijkheid biedt tot creatieve en vernieuwende oplossingen in de zorg. Hierbij vindt hij het wel belangrijk dat de oplossingen ook daadwerkelijk werken in de praktijk. Hij noemt twee voorbeelden van technologieën die al in het werkveld toegepast worden. Met virtual reality kunnen mensen worden voorbereid op situaties, personeel in de zorg kan bijvoorbeeld agressie de-escalatie technieken oefenen in een realistische situatie en kinderen kunnen de VR voorbereid worden op wat ze gaan meemaken in het ziekenhuis. Ook serious gaming kan gebruikt worden om praktijkproblemen op te lossen. Zo kunnen chirurgen tegenwoordig oefenen met de techniek voor kijkoperaties door op de Wii U een spel te spelen. Dit ging voorheen met een duur en onhandig apparaat. Uit onderzoek blijkt dat de serious game goed werkt in het voorbereiden van chirurgen op kijkoperaties.

Wietse zou het heel mooi vinden als het iXperium Health een centrale basis wordt, een soort flexplek, waar zowel studenten als docenten experimenteren met techniek. Daarnaast vindt Wietse contact met het werkveld voor iXperium Health belangrijk. “Idealiter is er sprake van een wisselwerking tussen het werkveld en het iXperium Health. Aan de ene kant wordt er gekeken naar technologie die in de praktijk wordt toegepast en dat meegenomen kan worden naar het iXperium Health. Aan de andere kant kunnen apparaten en technieken die in het iXperium Health worden gebruikt en ontwikkeld in de praktijk geïmplementeerd worden. Bijvoorbeeld door studenten die tijdens hun stage problemen tegenkomen waarvoor apparaten uit het iXperium Health oplossing zouden kunnen bieden.” Om dit te realiseren is er volgens Wietse nog meer draagvlak nodig, zodat mensen zich bewust worden van de meerwaarde die het iXperium Health voor het onderwijs, de praktijk en onderzoek biedt. De ambassadeurs kunnen hierin helpen door bijvoorbeeld collega’s te enthousiasmeren in vergaderingen en collega’s te laten experimenteren met technologie. Wietses rol als ambassadeur van het iXperium Health is vooral gericht op verbinding binnen en buiten de HAN. Hij gaat bijvoorbeeld kijken waar ruimte is voor het iXperium Health binnen bestaande opleidingen, lesprogramma’s en vakken en zal een overkoepelende rol spelen. Wietse hoopt met name dat hij collega’s enthousiast kan maken en dat hij kan verbinden met het management, zodat hij de implementatie van het iXperium Health in lesprogramma’s faciliterend ook kan regelen. Hij heeft er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken: “ik weet zeker dat het iXperium Health in elke opleiding wat kan toevoegen.”