Updates vanuit het online onderwijs

Alle docenten, onderzoekers, leraren, specialisten, studenten, management en ondersteuners werken thuis. Hoe gaat het met iedereen. In deze blog laten we iedere dag iemand aan het woord.

Vrijdag nog een tweede gesprek. Sanne Diepeveen, logopedist, docent Logopedie en ambassadeur bij iXperium Health, en Daphne Fortman, student logopedie, gaven afgelopen week tele-logopedie. En zij zien veel voordelen. Daphne deelt ook filmpjes met leuke woordraadsels voor de kinderen. Sanne en Daphne doen ook onderzoek waarom bijvoorbeeld huiswerk nu beter wordt gedaan. Sanne vindt nieuwe manieren om les te geven in de minor. En Daphne had een online terugkomdag van haar studie. Mooi hoe flexibel en creatief docenten en studenten zijn.

Vrijdag mocht ik in gesprek met Sylvia, Mehran en David. Sylvia Bronkhorst werkt met haar studenten van de minor Onderneem de ontdekkingsreis vanuit hoofd, hart en handen. Veel werkvormen in deze minor zijn juist niet digitaal. En Sylvia hield niet zo van digitale communicatie. Maar ze is intussen fan. En het gaat goed in de online minor. Studenten Mehran en David vertellen hoe zij de online minor ervaren. Prachtig om te zien hoe ook deze minor waardevol doorgaat.

Donderdag sprak ik met Paulien Vos. Paulien is docent Biologie op het Montessoricollege in Arnhem. Ze besteedt nu vooral veel aandacht aan haar leerlingen. Hoe gaat het met ze, wie heeft welke ondersteuning en aandacht nodig? Ze heeft zelfs meteen in de eerste week een challenge bedacht om de leerlingen met elkaar te verbinden. En ze had net als alle docenten en leerlingen in het middelbaar onderwijs deze week een grote schrik: het centraal schriftelijk examen gaat niet door.

Woensdag begon de dag met een storing op mijn laptop, hij maakt geen verbinding meer met het internet. Gelukkig werkt teams ook op mijn telefoon en dus kon het interview met Niels Riethorst gewoon doorgaan. En zelfs de site bewerken via mijn mobiel lijkt te lukken :-). Niels Riethorst is docent bij de Academie IT en Mediadesign (AIM). Hij begeleidt onder andere studenten in de minor Serious gaming. Studenten en docenten bij AIM werken al langer met teams. Niels vertelt onder andere over een kickoff met meer dan 70 internationale student van over de hele wereld in een teams-bijeenkomst.

Dinsdag vertelde Koen Jansen hoe hij les geeft aan zijn leerlingen in het primair onderwijs. Koen is ook opleider bij HAN Pabo en student van de Master Ontwerpen van eigentijds leren. Hij heeft dus genoeg te vertellen over online leren en lesgeven. Bekijk de film in streams of hieronder.

Maandag vertelde Cyrille Scheepers hoe hij contact houdt met zijn studenten. Cyrille is docent beeldende vorming, audiovisuele vorming en sociale technologie. Hoe kun je studenten les geven in beeldende vakken en een vak als sociale technologie wat studenten normaal in iXperium Health doen? Welke opdrachten kregen de studenten nu waar is Cyrille zelf druk mee? Onder de film vind je nog een link van Cyrille waar hij in de video naar verwijst.

De link naar het ontwerp van het masker.

Vrijdag vertelde Paul Jacobs van de opleiding Learning & Development hoe hij met zijn collega’s in contact blijft met hun studenten.

Donderdag sprak ik met Annemieke Zaat, Docenten Social Studies. Annemieke was deze week druk met de begeleiding van haar minorstudenten. Hoe gaat het met haar en met haar studenten die over de hele wereld verspreid deze minor zouden volgen. En wat is de gouden tip van AnneMieke?

Woensdag gaf Joep Kolijn, docent bij Vaktherapie, de eerste online colleges. Hoe ging dat? Hij werkt al veel met virtual reality, kun je dat nu op afstand ook toepassen?

In iXperium Arnhem en iXperium Nijmegen werken op dit moment collega’s hard om te zorgen dat HAN-docenten onderwijs kunnen geven, studenten onderwijs kunnen volgen en medewerkers online kunnen samenwerken.

Dinsdag sprak ik met Esther van Popta en Huib Langenberg. Esther en Huib zitten met het ondersteuningsloket in iXperium Nijmegen. Ze staan in nauw contact met het team in Arnhem. Alle medewerkers van de HAN werken zoveel mogelijk thuis dus ik interviewde de twee vanuit huis via teams. Docenten en studenten van de HAN vinden op insite informatie over online lesgeven en samenwerken.

Het is geweldig hoe de HAN in korte tijd teams voor zoveel mensen heeft ontsloten. Dikke complimenten voor de collega’s die dat mogelijk maken. En dikke complimenten voor de teams die docenten ondersteunen om online onderwijs aan te bieden. Ook dikke complimenten voor management, corporatie communicatie en teams bij de academies die zorgen dat iedereen weet wat ze waar kunnen vinden.

Ik probeer hier iedere dag iemand anders te interviewen. Wil jij ook een keer afspreken? Laat het me weten dan nodig ik je uit. Vanaf volgende week probeer ik ook mensen uit primair onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en wo te vragen hoe het met ze gaat. Vanaf de thuiscampus wens ik iedereen heel veel succes! Organiseer je virtuele koffietafelgesprekken of een dagelijks startup, wie weet eind van de week een virmibo (virtuele vrijdagmiddagborrel). Let goed op elkaar, doe het rustig aan, zorg dat je ook iedere dag beweegt. Samen maken we mooi onderwijs, ook online!