Competentiecafé bij studiedag HAN

Tijdens de HAN-brede studiedag over de strategische doelen van de HAN brachten de collega’s van HAN Sport en Bewegen de derde helft door in het competentiecafé. Itske Tersteeg en Hilde Cuppen trainers vanuit HAN Open Digitale Horizons organiseerden deze studiemiddag samen met docent Freek Albers en teamleider Edwin van Gastel.

De HAN heeft tot doel dat studenten en medewerkers zich ontwikkelen tot digi- en datavaardige professionals. Om dit doel te bereiken hebben docenten specifieke competenties nodig. In het competentiecafé gingen de medewerkers van Sport en Bewegen met elkaar in gesprek.

In het competentiecafé kunnen medewerkers van alles bestellen, de menukaart geeft een uitgebreide keuze voor de studiemiddag. Tijdens de voorbereiding van de studiedag bleek dat er behoefte was aan inspirerende consumpties en gerechten. Gelukkig gaf het HAN-brede project Open Digitale Horizons en het netwerk van iXperium genoeg recepten en inspiratie om het competentiecafé een succes te maken.

Lees het verslag van Itske Tersteeg, Hilde Cuppen en Freek Albers:

“Op 22 februari ging het café open voor een groter publiek. Er is door de gasten aan de toch enigszins exotische gerechten geroken, er is van geproefd en er zijn verbeteringen aan de receptuur voorgesteld. Het was volgens de deelnemers een geslaagde menukaart met genoeg ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over de geserveerde maaltijden. Vooral de prijzen vond men erg schappelijk. Het werd al snel duidelijk dat wil het competentiecafé een succes worden en bestaansrecht krijgen, iedere collega hier bardiensten moet draaien of moet komen koken. Ook als je niets met ict of koken hebt.

De inzet van ict bij het lesgeven, leren en leven is een eerste levensbehoefte (net als eten en drinken). Hierbij past het motto: oefening baart kunst. Door het samen te doen, kunnen we de continuïteit en de kwaliteit waaarborgen. Zonder aandacht voor ict in het onderwijs, eh lekker eten en drinken, gaat het niet lekker in het leven.

Er werden ambitieuze plannen gesmeed om alles om te gooien en uit te breiden tot een heus restaurant. Hierbij werd zelfs al gedacht aan de sterren! Bij een gerecht met 1 ster, beheers je als kok de basisvaardigheden rondom digitale en datageletterdheid en kan je snel een lekkere, gezonde en ict-rijke lunch klaarmaken. Maar het is ook fijn als studenten af en toe eens luxer uit eten kunnen gaan en kunnen kiezen uit luxe gerechten. Dus er zijn ook chefkoks nodig die 5 -sterren-onderwijsrecepten kunnen ontwerpen en uitvoeren. Daarnaast heb je voorlopers en kartrekkers nodig, zij houden de ontwikkelingen bij en brengen nieuwe smaken en kruiden naar het restaurant. Zo blijft alles passend voor de steeds sneller veranderende digitale samenleving. Het is belangrijk om je te blijven dromen hierin!
Wat opgemerkt moet worden is dat de collega’s die aangeschoven zijn, allemaal fijnproevers zijn wat betreft de inzet van ict in hun onderwijs. Logisch dat zij de smaken konden waarderen. Om de gerechten toegankelijker te maken voor hun collega’s zodat ook zij aan de slag gaan met onderwijs en ict innovatie in hun onderwijs, wordt er een ambitieplan gesmeed. Hoe krijg je alle docenten en ondersteuners maar ook alle leidinggevenden en studenten enthousiast om zich te professionaliseren in het leren en lesgeven met ict of dit te faciliteren. Hoe haal je collega’s en studenten over om die ongezonde lesmaaltijden te laten staan? En hoe krijg je iedereen zover dat hij of zij een creatief college gaat creëren?

Binnenkort schuiven de leden van de ict-kerngroep en de kartrekkers van het koersplan en andere fijnproevers met elkaar aan tafel om samen met de chefkoks eens wat nieuwe gerechtjes te ontwikkelen en aan de naamsbekendheid van het café te werken.”

Nieuwsgierig naar het competentiecafé?

Lijkt het je wat om ook eens een drankje te komen drinken? Of zou je wel zo’n cafeetje in je eigen opleiding of academie als werkvorm willen inzetten? De ingrediënten, recepten en plannen deelt HAN Sport en Bewegen graag met je! Neem gerust contact op met Freek Albers en Edwin van Gastel (chefkoks en fijnproevers vanuit HAN Sport en Bewegen) of Itske Tersteeg en Hilde Cuppen (chefkoks HAN Open Digitale Horizons).