Crash course design thinking

Vorige week heeft er binnen De Leijgraaf een kennisdelingsmoment plaatsgevonden waarbij het huidige iXperiumdesignteam op een inspirerende manier een update gaf van hun onderzoek. Het designteam vindt plaats in het kader van de MBO Onderzoekswerkplaats Gepersonaliseerd leren met ict. Het onderzoek is in de fase beland waarbij het team de ontwerpeisen aan het onderzoeken zijn voor hun uiteindelijke op te leveren eindproduct. Het richt zich op het (her)kennen, etaleren en ontwikkelen van talenten (door de student tools aan te reiken om zijn eigen talent te herkennen).

Op dit moment bestaat het designteam uit Paul Bekkers en Marga van der Doelen (docenten De Leijgraaf), Irma van der Neut (onderzoeker IVA Onderwijs) en Wendy van Deursen (procesbegeleider iXperium).

Onderzoekend ontwerpen
Het onderzoek vindt plaats volgens de iXperiumdesignmethodiek (onderzoekend ontwerpen). Deze methodiek is een optimistische manier om onderwijs te ontwerpen waarbij de gebruiker, in dit geval onze studenten, centraal staat. Het is een positieve manier van ontwerpen én het maakt impliciete kennis expliciet. Het levert in de regel ontzettend veel inzichten en ideeën op.
Het designteam is op dit moment in de fase beland waarbij ze de ontwerpeisen aan het onderzoeken zijn voor hun uiteindelijke op te leveren eindproduct. Naast het presenteren van de onderzoeksresultaten heeft het designteam daarom ook de aanwezigen input gevraagd voor en feedback te geven op het ‘probleem’: Op welke manieren kunnen wij iemand helpen om te weten WAT zijn/haar talenten zijn en in beeld te brengen WIE ze zijn (m.b.v. ict)?

Crash course design thinking
Dit is gedaan door een crash course design thinking. Hierbij waren in een hele korte periode van een uur alle stappen van de designthinkingmethodiek versneld doorlopen. Doel was om naast alle literatuuronderzoek en kaders de aanwezige kennis te gebruiken om een ontwerp te maken.
Dit leverde na een actief, pittig en heel creatief uur een aantal mooie nieuwe ideeën en inzichten op die het designteam kan gebruiken om verder te werken aan de op te leveren eindproduct.
Het team heeft een presentatie-toolbox in gedachten voor: “WIE ben ik?” en een erkende talententest. Daarmee tonen de studenten aan wat hun talenten zijn: “WAT kan ik?”.
Tijdens de bijeenkomst hebben de aanwezigen de design thinkingmethodiek ervaren. Ze kunnen deze crash course methode nu ook gaan inzetten om hun eigen onderwijs samen met hun teams en studenten te verbeteren.

Interesse?
Ook interesse in een crash course design thinking? Of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Wendy van Deursen (De Leijgraaf). In februari 2020 komt er een nieuwe update van dit designteam en zal het designteam meer vertellen over hun ontwikkelde eindproduct. Wil je uitgenodigd worden voor de volgende presentatie? Stuur dan een mail naar ixperium@leijgraaf.nl of houd De Leijgraaf portal en iXperiummediakanalen in de gaten om op de hoogte te blijven.
Aankomend jaar starten er weer nieuwe iXperiumdesignteams met actuele praktijkvragen. Wil je hier meer over weten en werk je bij De Leijgraaf? Neem voor de eisen van deelname of meer informatie contact op met Francisca van Kessel (De Leijgraaf).

MBO Onderzoekswerkplaats Gepersonaliseerd leren met ict
Het designteam van De Leijgraaf is een van de designteams die actief zijn in het kader van de MBO Onderzoekswerkplaats Gepersonaliseerd leren met ict.