Bouwen aan een toekomst in de woestijn
De leerlingen werkten binnen het jaarthema aan een bijzondere opdracht: in een woestijn waren diamanten gevonden bij opgravingen. De teams bouwden daarop een stad midden in het zand. Belangrijke vragen waren: hoe leven kinderen in deze stad? Hoe wordt energie opgewekt? Is er een groene oase? Waar komt het water vandaan?
Net als bij de officiële FIRST LEGO League Challenge draaide het niet alleen om techniek, maar ook om creativiteit, samenwerking en presentatievaardigheden. De leerlingen maakten een filmpje over hun bouwproces en gaven een presentatie, waarna hun steden en LEGO-voertuigen werden beoordeeld door een jury. De voertuigen waren geprogrammeerd om automatisch over een parcours te rijden, geïnspireerd op de missies binnen de internationale competitie.
Spannende ontknoping
De sfeer zat er goed in: de presentaties waren sterk, de filmpjes mooi vormgegeven en de woestijnparcoursen spectaculair, compleet met palmbomen, piramides en oases. Uiteindelijk gaf het aantal verzamelde diamanten de doorslag. De Jozef Sartoschool ging er met de eerste prijs vandoor. Het Rivers College en de Parkschool eindigden op de tweede en derde plaats.
Leren door te doen
De Flores Lego Challenge is een mooi voorbeeld van hoe het onderwijs invulling kan geven aan onderzoekend en ontwerpend leren. De challenge stimuleert kinderen om samen problemen op te lossen, ideeën te testen en kritisch te denken. Via bouwen en programmeren met LEGO ontdekken ze hoe technologie werkt én hoe ze die zelf kunnen toepassen. iXperium ondersteunt scholen in deze aanpak door samen met leraren en lerarenopleiders te werken aan eigentijds, ict-rijk onderwijs waarin leerlingen hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.
Feestelijk slot
De dag werd feestelijk afgesloten met een prijsuitreiking én een bijzonder moment: Joost Adema, onze gastheer vanuit iXperium, werd in het zonnetje gezet vanwege zijn 40-jarig jubileum in het onderwijs.