Doe met jouw klas mee aan Hour of code!

Wat is ‘Hour of Code’?

‘Hour of Code’ is een één uur durende introductie in de wereld van informatica, ontworpen om coderen begrijpbaar te maken en aan te tonen dat iedereen de basis kan leren. ‘Hour of Code’ vindt jaarlijks plaats tijdens Computer Science Education Week. In 2019 is dat van 9 t/m 15 december, maar je kunt het hele jaar door een ‘Hour of Code’ organiseren.

Elke leerling moet de kans krijgen om te leren programmeren. Het helpt probleemoplossende vaardigheden, logica en creativiteit te ontwikkelen.

De ‘Hour of Code’-activiteiten zijn doe-het-zelf. Het enige wat je hoeft te doen is de tutorials uit te proberen: kies de tutorial en kies een uur — voor de rest wordt gezorgd. Er zijn mogelijkheden voor iedere leeftijd en ervaringsniveau, vanaf de kleuters. Ga van start door de handleiding te lezen.

Er zijn opdrachten die werken op PC’s, smartphones, tablets, en een paar waarvoor je helemaal geen computer nodig hebt! Je kunt meedoen waar je ook bent, wat je ook hebt. 

Tips voor het uitvoeren van ‘Hour of Code’:

  • Werk in paren. Onderzoek wijst uit dat leerlingen het best leren met pair programming, door een computer te delen en samen te werken. Moedig je leerlingen aan tweetallen te vormen. 
  • Gebruik een digibord. Via het digibord kan je hele groep samen een ‘Hour of Code’ doen. Kijk naar stukken video en los om de beurt opdrachten op of beantwoord vragen. 
  • Ga draadloos. Er zijn ook tutorials die helemaal geen computer vereisen.