Ervaringen met de Proeftuin Robotica

Academy Het Dorp werkt samen met de startup Gable Systems, Roessingh Research and Development, ambassadeurs van iXperium Health en docenten en studenten van de HAN in de proeftuin robotica.

Gable Systems ontwikkelen een robot die mensen opnieuw leert lopen na een orthopedische of neurologische aandoening zoals een beroerte.Door coronamaatregelen kon de geplande test in Proeftuin Robotica niet doorgaan. Maar de bediening van de robot konden ze wel testen. Hiervoor ontwikkelden ze een app waarvan ze de gebruiksvriendelijkheid konden toetsen in de proeftuin.

Het testen zelf vond plaats met hulp van studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). De studenten gingen op pad met in hun achterhoofd precies wat de ontwikkelaars te weten wilden komen. Ze bezochten twintig fysiotherapeuten en proefpersonen. Wat vinden zij bijvoorbeeld van het design? En spreekt de bediening voor zich of is het eigenlijk best lastig?

Het testen van de robot met patiĆ«nten is uiteraard de volgende stap, zodra de situatie het weer toelaat qua corona. Ook daarvoor liggen de protocollen al klaar en staat alles al in de steigers. 

Lees meer over het onderzoek op de site van Academy Het Dorp.

Proeftuin Robotica

In de Proeftuin Robotica kunnen bedrijven samen met cliƫnten en zorgprofessionals robotica-oplossingen toetsen in een realistische zorg- of woonomgeving. Dit kan in verschillende stadia van de ontwikkeling plaatsvinden. De laagdrempelige manier van testen met de eindgebruiker en de inzichten die dit oplevert, zorgen ervoor dat de robotica beter bij de behoeften van de eindgebruiker passen. Proeftuin Robotica is mede mogelijk gemaakt door subsidieverstrekker OP Oost en het programma valt onder het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).