Gamen is echt niet alleen voor kinderen!

De AARP (American Association of Retired Persons) heeft een rapport uitgebracht over het gamegebruik van 50-plussers (in de VS). Hun conclusie is duidelijk: gamen is écht niet alleen voor kinderen!

De AARP (American Association of Retired Persons) deed onderzoek naar het gamegebruik van 50-plussers (in de VS) in 2019 ten opzichte van 2016. En zoals de titel van dit bericht al verklapt: gamen is ook bij 50-plussers een belangrijk tijdverdrijf aan het worden. En ze hebben genoeg geld om er aan uit te geven.

De belangrijkste conclusies:

Het aandeel 50-plussers dat minimaal één keer per maand een game speelde was in 2019 (44%) beduidend hoger dan in 2016 (36%). Gemiddeld spelen ze 5 uur per week. In totale omvang is het aantal oudere gamers gegroeid van 40,2 miljoen 2016 naar 50,6 miljoen in 2019. Zowel mannen als vrouwen spelen games, maar bij vrouwen is het aandeel met 49% hoger dan bij de mannen (40%).

Games hebben een vaste plek gekregen bij de 50-plussers, ongeveer 1/3 probeert regelmatig nieuwe spellen uit, ze gebruiken games om sociale netwerken te onderhouden, mentaal scherp te blijven, stress te verminderen en gewoon omdat het leuk is. De 50-plusser worden ook meer ervaren gamers, ze hoeven minder vaak terug te vallen op kinderen of kleinkinderen als het gaat om het ontdekken van nieuwe spellen maar maken meer gebruik van online en offline netwerken voor het ontdekken van spellen.
De 50-plussers maken minder gebruik van computers en laptops om te gamen, maar spelen meer mobiel (smartphone/tablet) dan in 2016. Dat kan ook prima omdat met name puzzels en logische spellen erg populair zijn.

Omdat de 50-plussers in de regel aardig wat geld te spenderen hebben, doen ze dat inmiddels ook aan games, hardware en accessoires.  Hun uitgaven over een periode van 6 maanden (januari – juni) aan gaming stegen fors: van 523 miljoen USD in 2016 naar 3,5 miljard in 2019. Gemiddeld is dat zo’n 70 USD per persoon met meer dan de helft (51%) daarvan aan spellen, virtuele items of uitbreidingen binnen spellen (bv avatars, karakters etc).
Maar de meeste 50-plussers (85%) spelen ook nog “old-school” spellen, die van het fysieke soort.

Logisch toch?

Vreemd is het allemaal natuurlijk niet. Een steeds groter deel van die 50-plus generatie bestaat uit mensen die al toen ze jong waren in aanraking kwamen met computers én met spellen op de computer. Dat waren spellen die een stuk minder geavanceerd waren dan nu. En ze hadden toen uiteraard nog geen mobiel apparaat om die spellen op te spelen.

Dus….dacht je nog “dat gamen is toch niets voor mij, dat is meer iets voor de jeugd…” dan weet je nu dat je je nergens voor hoeft te schamen. Er wordt ook helemaal niet van je verwacht dat je dezelfde games leuk vindt als jongeren.

Je kunt het volledige rapport hier downloaden.