Inspiratiesessie voor wijkverpleegkundigen

Maandag 6 maart organiseerde lector Minke Nieuwboer een inspiratiesessie rondom het thema innovatie voor wijkverpleegkundigen.

Na een korte introductie over iXperium Health gingen de wijkverpleegkundigen met behulp van het Mix-en-Match-inspiratiespel met elkaar in gesprek over de inzet van technologie in de praktijk van de wijkverpleegkundige. De deelnemers vertelden over de voordelen van de inzet van technologie. Een wijkverpleegkundige had een cliënt die vergat te eten, zij had veel aan de ondersteuning van Tessa. Maar de deelnemers waren ook kritisch. “Kijk ook of technologie echt nodig is, soms kan een mantelzorger ook goed helpen”. En een medicatiedispenser is niet voor iedereen handig.

Een deelnemer gaf aan dat ze niet zou weten waar ze moet beginnen als ze technologie wil inzetten. Sommige organisaties hebben zelf technologieën in huis zodat medewerkers die kunnen lenen en zelf kunnen uitproberen. Een andere organisatie heeft een abonnement bij een extern bedrijf waar je technologie kunt lenen. Voordeel is dat je dan weet wat je gaat gebruiken en dat je zelf kunt ervaren hoe het werkt voor je het inzet bij cliënten in de praktijk.

Als je wilt starten is het belangrijk dat je een duidelijke vraag hebt. Maar het belangrijkste is dat je begint. Dan kun je ervaring opdoen. De deelnemers zijn het er over eens dat het belangrijk is om goed af te stemmen welke ondersteuning een cliënt nodig heeft. Zet niet meteen te hoog in, kijk ook wat er aan eenvoudige hulpmiddelen en technologie beschikbaar is.

Een mooie toepassing die werd genoemd was Harms Escaperoom. Met behulp van de technologieën in de escaperoom kun je er met je team achter komen waarom cliënt Harm zo onrustig is. Door het spel te spelen ontdek je de mogelijkheden van de inzet van technologie.

Oh’s en ah’s

Daarna was het tijd om zelf te ervaren hoe je als wijkverpleegkundige de technologieën kunt inzetten. Al snel klonken de Oh’s en Ah’s bij de Helpsoq en de CRDL. Er waren veel enthousiaste reacties, maar sommige wijkverpleegkundigen vinden het nog lastig om te bedenken waar en hoe je moet beginnen. Een van de deelnemers stelt voor om het niet meer technologie te noemen maar hulpmiddelen. “Vaak gebruiken we al meer technologie dan we denken. Technologie klinkt spannend en moeilijk maar als ik voorbeelden noem realiseren collega’s dat ze al heel wat technologie nu al inzetten”. Een andere collega vertelt dat soms de weerstand tegen de inzet van technologie bij de professionals zit terwijl de cliënten heel erg open staan om technologie te gaan gebruiken. De deelnemers waren enthousiast over deze kennismaking met de technologieën die aanwezig zijn bij iXperium Health. En ze zijn enthousiast dat studenten van de HAN de technologieën kunnen inzetten in de praktijk.

Deze inspiratiesessie was een initiatief van Minke Nieuwboer, lector Wijkverpleging. De volgende bijeenkomst gaat over wijkgerichte preventie.

iXperium Health

Wil je weten welke technologieën je kunt lenen bij iXperium Health? Zet dan onze catalogus-app op je telefoon, dan weet je altijd welke technologieën studenten en medewerkers van de HAN kunnen lenen en toepassen in de praktijk van zorg, welzijn en sport.

Ben je nieuwsgierig hoe je zorgtechnologie implementeert kom dan op 16 maart naar lunchbijeenkomst iXbites.