iXbites met zorgrobot Maatje

Woensdag was zorgrobot Maatje op onze eerste iXbites.

Arjen van den Broek van Smartrobot Solutions was onze spreker. Ook de robots van iXperium Health waren bij de presentatie aanwezig. Arjen vertelde over de voor- en nadelen van bijvoorbeeld Pepper, Zora, de robotkat en Tessa.

Eigenlijk lijkt Maatje best veel op Tessa, je kunt hem bij vergelijkbare cliënten inzetten. Maatje helpt mensen die dat vanuit zichzelf niet goed kunnen om structuur te geven aan hun dag. Hij kan iemand helpen herinneren om medicijnen in te nemen, dat iemand op bezoek komt, dat het tijd is om te eten. Doordat Maatje iedere dag op hetzelfde tijdstip bijvoorbeeld zegt dat het tijd is om tanden te poetsen kan hij helpen om gewoontes in slijten.

Met Maatje is meer interactie mogelijk dan met de andere robots. Een mantelzorger kan gepersonaliseerde informatie opnemen. Maatje kan iets terugzeggen en (beperkt) informatie geven. En Maatje kan je bijvoorbeeld uitnodigen om te gaan dansen. Mantelzorgers en verzorgers kunnen net als bij Tessa op afstand via een app Maatje voeden met informatie.

Maatje wordt ook gebruikt bij fysiotherapie voor kinderen. Kinderen vinden het leuk om lastige oefeningen samen met Maatje te doen. Ouderen kunnen juist weer geheugenspellen spelen met Maatje.

Een groot voordeel van Maatje is dat hij klein is. Dus als iemand naar een dagbesteding gaat dan kan Maatje op in de rugzak of handtas.

De studenten vonden het nog lastig om te bedenken hoe nou zo’n kleine robot zou kunnen helpen in de zorg. Eigenlijk lijkt hij nog niet zo veel te kunnen. Wat heb je daar nou aan? Lector Marianne Adriaansen was ook aanwezig. Zij weet uit haar onderzoek naar Tessa welke voordelen een dergelijke robot kan bieden voor cliënten maar vooral ook voor mantelzorgers en verzorgers. Een voordeel van Maatje ten opzichte van Tessa is de vorm en het feit dat hij makkelijk mee kan naar een andere locatie.

De eerste iXbites met Maatje was een succes. Er waren studenten, opleiders en onderzoekers vanuit verschillende opleidingen. Goed om kennis met elkaar te maken, om te kunnen netwerken ideeën te krijgen en om kennis te kunnen delen.

De volgende editie van iXbites in februari gaat over serious games in zorg en welzijn. Uiteraard serveren we ook dan weer een lekker lunch. Zorg dat je er bij bent!

Ben je student en vind je het leuk om mee te denken over onderwerpen van iXbites? Meld je dan bij justine.vandenberg@han.nl.

iXbites is een initiatief van iXperium Health. Het is een combinatie van inspirerende voorbeelden van technologie in zorg en welzijn, een smakelijke lunch en een mooi netwerk van professionals waar je mee kunt netwerken.