Meer bewegen door serious game – stageopdracht

De afgelopen maanden werkte Bram Jongejan, student Communication and Multimedia Design met profiel Experience Design aan zijn stageopdracht. In opdracht van de iXperium Health en de ambassadeurs van de academie Sport en Bewegen ontwikkelde hij twee prototypes voor een serious game.

Het doel van de stageopdracht was om studenten van de HAN-opleiding Sportkunde te laten nadenken over de inzet van technologie in hun vakgebied. Hij ontwikkelde een gedragsveranderende game waarmee hij de studenten minimaal een minuut actief wilde laten bewegen. Een tweede opdracht was om een serious game te ontwikkelen als toetsing voor de het vak bewegingsagogiek.

Racespel waar je moe van wordt

Bram ontwikkelde een game die je bedient door te springen op een trampoline. Sensor zien of je diep genoeg springt op de trampoline. Hoe meer je springt hoe harder jouw auto gaat. Kun je winnen van de voorgeprogrammeerde racewagen? De auto’s rijden drie rondes. Er is ook een optie om een multiuser versie van de game te maken waarbij meerdere mensen tegen elkaar springen. Daarmee wordt de game natuurlijk nog spannender.

Enthousiaste en nieuwsgierige spelers

In de tijd dat de gameopstelling in iXperium Health staat krijgt Bram al veel vragen en enthousiaste reacties van spelers. De game trekt aandacht en trekt mensen ook het iXperium in. Het zou mooi zijn als de game in het gebouw van de studenten van Sportkunde zou kunnen staan. Ook medewerkers en studenten van andere opleidingen, bijvoorbeeld fysiotherapie zien mogelijkheden. Het doel om studenten en docenten actief te laten bewegen en daarna te laten nadenken over de inzet van technologie in het vakgebied van Sportkunde is dus geslaagd.

Escaperoom als toetsing

Een tweede stageproduct is een escaperoom. Door middel van de escaperoom kunnen studenten hun theoretische en praktische kennis toetsen. De escaperoom is in een fysieke ruimte waar door middel van verschillende soorten sensor spelers een opdracht krijgen. Als je bijvoorbeeld op de stoel gaat zitten meet de sensor in de stoel dit en gaat het licht uit, hoor je een stem en verschijnt er een virtueel scherm met een vraag. De puzzels kun je alleen oplossen als je de juiste theoretische kennis hebt.

Gefeliciteerd Bram!

Met deze mooie producten kreeg Bram uiteraard een mooie beoordeling: een 8.3! Wij zijn trots op onze stagiair, de ambassadeurs kijken hoe ze de prototypes verder kunnen ontwikkelen. Wil je meer weten over de games van Bram of wil je bijvoorbeeld zijn seriousaction racespel verder ontwikkelen? Laat het ons weten.