We beginnen met veel termen die misschien wat technisch klinken, maar zet even door en je zult zien dat je zelf ook makkelijk een plaatje kunt vertalen naar een 3d-object. Jos startte de test met een ontwerp voor een mascotte voor iXperium Health. In Canva maakte hij met een simpele prompt (maak een mascotte voor een een healthcare-innovation-hub) een afbeelding. Je krijgt in Canva een aantal opties en Jos koos er een. Dit ontwerp importeerde hij in Trellis. Dit programma haalt de achtergrond van je afbeelding weg en maakt er een 3d-model van. Dit model download je als GBL-bestand. Dat bestand kun je via een converter (zoek naar vertalen GLB naar STL, je vindt dan verschillende opties). Het STL-bestand voer je in bij een slicer naar keuze, bijvoorbeeld een PrusaSlicer voor een Pruse-printer. We komen in de buurt van de 3d-print. In de PrusaSlicer kun je de schaal aanpassen. Daarna moet je nog even kijken of je ontwerp in deze versie geprint kan worden. Bij 3d-printen moet je er op letten dat je ontwerp overal dicht is en dat je print tijdens het printproces niet instort. Om te voorkomen dat dat gebeurt voeg je in de slicer waar nodig een ondersteuning aan, die breek je na afloop weer van je ontwerp af. Als je wilt kun je voor je naar de slicer gaat je ontwerp nog aanpassen in bijvoorbeeld sculptGL. En dan is dit het resultaat! Hoe mooi is dat.



Van tekening naar 3d-object
De volgende stap was dat we wilden kijken of je via deze weg ook van een pen-tekening naar een 3d-model kunt komen. Dat bleek lastig. We maakten tekeningen en voerden die in. Maar we kregen veel error-meldingen. Onze kat, boom en stoel waren toch te lastig om te vertalen. Het is natuurlijk ook lastig voor een programma om van een plat plaatje van een kat met snorharen zonder context een 3d-object te maken. Dat was nog teveel gevraagd van ons en AI.


We zagen dat in de bibliotheek van Trellis al een aantal basisontwerpen zitten. Dat helpt blijkbaar. Toch wilden we kijken wat er gebeurt als we een ander plat plaatje invoeren wat niet in de bibliotheek staat. Dus we importeerde een eerder gemaakt afbeelding van een dolfijn (Chatgpt maakte de prompt die we invoerden in een tekenprogramma wat chatgpt adviseerde) in Trellis. Bij deze test maakt hij een erg platte dolfijn, maar de dolfijn had dikte! En wat bijzonder was, de flipper van de dolfijn had een bochtje, dat had Trellis wel zelf vertaald. Dit ontwerp van de erg smalle dolfijn konden we in de slicer dikker maken, waar nodig is ondersteuning toevoegen en printen. En dan is dit het resultaat. Bij de print zie je dat de print-ondersteuning nog aan de dolfijn zit.



En als je nu denkt welke programma’s kun je dan allemaal gebruiken dan zou ik zeggen, vraag het eens aan Chatgpt en kijk wat je er van vindt. Veel is gratis. Ontdek ook zelf of betaalde versies van programma’s prettiger/beter werken.
Wat kun je hier mee?
Nu zul je denken waarom zou ik dit doen? Er zijn heel veel redenen waarom je dit zou willen doen. We hebben bijvoorbeeld op dit moment weer een groep eerstejaars studenten van de opleiding Ergotherapie in de makerspace van iXperium Health. Zij bedenken een hulpmiddel op maat. Voor hen is het fijn dat als je een idee hebt voor een object dat je met behulp van AI (en een aantal programma’s) snel van een idee naar een plat plaatje naar een 3d-protoytpe kunt komen die je kunt testen. En dat is gaaf!
Andere voorbeelden zijn studenten van creatieve opleidingen die een idee voor een object snel willen vormgeven in een 3d-model. Je kunt de 3d-modellen overigens ook gebruiken als je een virtuele wereld ontwerpt. En ik ben benieuwd of we dit kunnen inzetten als we samen met studenten, docenten, onderzoekers en professionals uit de praktijk nadenken over (toekomstige) beroepsbeelden. Doen jullie mee?
Leren 3d-printen
Wil je meer weten over 3d-printen? Volg dan een cursus in de makerspace van iXperium Health.