Met de stageklas naar het iXperium

Verslag van student Kiki van der Heijden

“Op 22 maart ben ik met mijn stageklas naar het Ixperium geweest. Toen we daar binnen kwamen keken de leerlingen hun ogen uit en waren ze meteen nieuwsgierig. Van te voren had ik mijn les samengesteld en bepaald aan welke doelen de leerlingen gingen werken.

Ze hebben hun eigen computergame gemaakt, zelf robots gemaakt en geprogrammeerd en filmpjes gemaakt met het green screen. Ik had zelf ook nog nooit een robot gemaakt en geprogrammeerd, maar samen met de leerlingen lukte het ons om een eigen robot te maken en die ook nog eens rondjes te laten draaien. De leerlingen waren ontzettend trots op hun gemaakte robots, games en filmpjes.

Er kwam een leerling naar mij toe om te zeggen dat hij zelf een sensor had gevonden, waarmee hij zijn eigen gemaakte molen stop kon zetten. Hij straalde helemaal toen hij dit aan mij liet zien. Daarnaast waren er veel leerlingen die aan de slag zijn gegaan met het green screen. Ze vonden het geweldig om hun eigen jeugdjournaal te maken. Een leerling kwam naar mij toe en zei: ‘Op de BSO hebben we ook een green screen. Ik gebruikte dat nooit, want ik wist niet hoe het werkte. Nu weet ik hoe het werkt en wil ik er nog veel meer filmpjes mee maken’. Er waren ook leerlingen die zo enthousiast werden over hun eigen game dat ze hem thuis verder gingen maken.

Als ik terug kijk op dit bezoek heeft het mij als leerkracht veel inzichten gegeven over de invloed en het gebruik van ict-middelen in de klas. Het is voor de leerlingen écht een toevoeging en het motiveert de leerlingen om zelf dingen uit te zoeken.”