Muziek maken door beweging met Symphonic eMotions

Sinds deze week hebben we bij iXperium Health de toepassing Symphonic eMotions. Donderdag kregen de ambassadeurs en medewerkers van het kernteam een demonstratie. Wat een feest!

Symphonic eMotions is een virtueel orkest. De gebruiker stuurt dat orkest aan door te bewegen. Door te spelen met die bewegingen worden onzichtbare muziekinstrumenten hoorbaar. Het hele lichaam doet mee en combineert zo nieuwe muziek in een eigen symfonie. De gebruiker wordt actief gestimuleerd om te bewegen én te genieten van de muziek. Symphonic eMotions werkt volledig intuïtief: de gebruiker hoeft geen muziekles te hebben (gehad) om direct eigen composities te maken.

Je kunt groot bewegen, dan gaat de muziek harder, of juist heel klein voor kleine zachte tonen. Je kunt de mate van bewegen ook instellen dus ook mensen die niet (goed) kunnen bewegen kunnen van deze toepassing gebruik maken.

Waarom Symphonic Emotions in iXperium Health?

Symphonic eMotions biedt mensen die niet goed kunnen bewegen en daardoor ook geen instrument kunnen spelen de mogelijkheid om toch zelf muziek te maken. En vooral ook om daar plezier aan te beleven. Daarnaast is de toepassing ook een goede motivatie om te bewegen. want hoe leuk is het als je net even iets verder beweegt en ineens trompetten kunt laten schallen. Zowel mensen die goed kunnen bewegen als mensen die dat niet kunnen hebben met deze toepassing de mogelijkheid om te genieten van muziek.

Hoe werkt het?

Op tafel staat een iPad op een standaard. Als je in beeld van de iPad staat dan zie je op welke beweging Symphonic eMotions reageert. Op verschillende plekken in de virtuele ruimte verschijnen steeds meer instrumenten die je kunt spelen. Je kunt ook met twee of meer mensen in beeld staan dus ook samen spelen is mogelijk. Je kunt staan, dansen, springen en swingen maar als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit en alleen je gezicht kunt bewegen kun je muziek maken. Je kunt de iPad door de flexibele en stevige standaard ook alleen richten op je benen en zo de toepassing bedienen, er zijn heel veel mogelijkheden.

Samen ontdekken en ontwikkelen

Onze ambassadeurs en medewerkers van het kernteam gaan nu samen met collega’s en studenten (en met de ontwikkelaars van Symphonic eMotions) onderzoeken voor wie, in welke situaties en in welke vakgebieden deze toepassing van toegevoegde waarde is. Al tijdens de demonstratie kwamen er veel ideeën dus we kijken uit naar de toepassingen in onze opleidingen en vakgebieden. En we blijven uiteraard jullie hierover informeren.

Zelf ervaren

Wij zijn enthousiast over deze nieuwe technologie. Wil jij ook weten hoe het werkt kom dan langs in iXperium Health en ervaar zelf hoe gaaf het is om met Symphonic eMotions muziek te maken. In principe is ons iXperiumlab voor studenten en medewerkers van de HAN maar regelmatig bezoeken ook externe relaties en collega’s van andere onderwijsinstellingen iXperium Health.