Op pad met Docus Das & lesbrief Collages maken

Met kleuters in een bos met ICT aan de slag? En dat gaat goed? Met meer dan 40 kleuters? Nou dat moet ik eerst maar eens zien.

Op 2 april kwamen tweeënveertig enthousiaste kleuters van ’t Schrijverke in Herpen op bezoek bij Avonturenpad Docus de Das. Zij waren uitgenodigd door iXperium Nijmegen om in het bos allerlei activiteiten rondom de lente te ervaren. Om half tien staan de kinderen te trappelen om aan de slag te gaan. In kleine groepjes gaan de kinderen op pad met een tas met daarin opdrachten, uitlegkaarten en een aantal iPads. Elk groepje heeft een hulpouder of de juf om te helpen. Bij de opdrachten komen er diverse apps aan bod die werken met foto en beeldmateriaal. 

Na een korte instructie gaan de groepjes op pad. Ze kiezen zelf met welke opdracht ze beginnen en op welk tempo ze aan de slag gaan. Binnen enkele minuten staan er overal groepjes verspreid door het bos gebogen over hun opdrachten. De kinderen gaan aan de slag met o.a. Videolicious, Sock Puppets, iMindmap, PicEdu en Puzzelbox.

Het vinden van kriebelbeestjes is volgens de kinderen wel moeilijk. Ze laten zich nog maar weinig zien. Het fotograferen van kriebelbeestjes is een nog grotere uitdaging, omdat ze zo snel wegkruipen. De kinderen konden ook hun eigen fantasiedier bedenken en tekenen op de iPad. Daarna bouwen ze van takken, zand en dennenappels een slaapplek voor hun eigen bedacht dier. Uiteindelijkvertellen de kinderen in een vlog wat ze gebouwd hebben.  

Na 2 uur gaan de kinderen moe en hongerig, maar vol verhalen terug naar school. We kijken terug op een zeer geslaagde ochtend. In de klas hebben de kinderen hun ervaringen met elkaar besproken.

Het was een zeer inspirerende ochtend. De kinderen waren zeer actief  in de natuur en hebben dat op de i-pad vastgelegd. Er was een zeer hoge betrokkenheid van de kinderen. 
Juf Nelly en juf Hetty

Wil je zelf met PicEdu aan de slag? Bekijk dan onze lesbrief over PicEdu. Met deze app kunnen kinderen collages maken van hun eigen foto’s. Ze kunnen hierbij ook tekenen, schrijven en stickers plakken.

Lesidee gemist? Geen probleem: hier vind je alle lesbrieven.