Regiofinale FIRST® LEGO® League 2022-2023

Zaterdag 28 januari staan 16 po- en vo-scholen en enkele technieklabs uit de omgeving in de startblokken: de regiofinale Arnhem/Nijmegen van de FIRST® LEGO® League vindt namelijk plaats! Na maanden hard werken zullen de teams het die dag tegen elkaar opnemen in het Technovium (ROC van Nijmegen) in de hoop als winnaar van de technologiewedstrijd uit de bus te komen.

De regiofinale van de FIRST® LEGO® League in de regio Arnhem/Nijmegen wordt dit jaar georganiseerd door Petran Meertens van het iXperium, in samenwerking met Jose du Croix van de academie AIM, Marloes van Haren-Bardoel van het Junior Technovium en Marc Coolen, ict-docent bij de Master Ontwerpen van Eigentijds Leren. Ieder jaar staat de FIRST® LEGO® League in het teken van een actueel thema waar een uitdaging bij bedacht is die kinderen moeten onderzoeken. Dit jaar is het thema ‘SUPEREMPOWERED’. De bijbehorende challenge heeft betrekking op het bedenken van een innoverende en creatieve oplossing voor een betere energietoekomst. Vragen waar de kinderen mee aan de slag zijn gegaan, zijn vragen als: waar komt energie vandaan? Hoe wordt het gedistribueerd en opgeslagen? Hierbij draait het om ontdekking en innovatie, samenwerken maar vooral ook: plezier hebben terwijl je samen aan de slag gaat.

First Lego League RePlay tafel

Discover, Explore en Challenge

De wedstrijd is opgedeeld in drie divisies: Discover (gericht op jonge kinderen van 4 tot 6 jaar), Explore (gericht op kinderen van 6 tot en met 10 jaar)  en Challenge (gericht op kinderen van 9 tot en met 15 jaar). Voor elke leeftijdscategorie zijn er bijpassende taken. Waar kinderen in de Discover-divisie vooral op een speelse manier aan de slag gaan met praktische activiteiten om hun leer- en onderzoeksvaardigheden te stimuleren, staan in de Explore-divisie al basisprincipes van techniek en programmeren centraal en ontwerpen leerlingen in de Challenge-divisie een daadwerkelijke robot die een parcours doorloopt waarop hij geconfronteerd wordt met diverse opdrachten.

Volgende week kun je lezen hoe de Arnhemse en Nijmeegse kinderen het ervan af hebben gebracht. We wensen ze veel succes en vooral: veel plezier!