Robotica op de Paasbergschool

Vier weken lang is groep 3B van de Paasbergschool aan de slag gegaan met robotica lessen op school. Iedere week leenden ze ander materiaal van het iXperium, waarmee de kinderen in de klas konden experimenteren. De juffen Monique en Maaike delen hun ervaring.

We begonnen de lessen op school met de Bee-Bot, dit is een robot in de vorm van een bijtje. Kinderen kunnen de robot d.m.v. knoppen op de rug programmeren om zo een route te rijden over een mat. Wij hadden kaarten van onze Lijn 3 methode die we in de insteekhoezen van de mat stopten, de kinderen konden een letterroute lopen of woorden maken door de Bee-bot te programmeren.

De tweede stond LEGO WeDo op het programma, dit is een bouwset waar kinderen interactieve robots van Lego mee kunnen maken. Met behulp van de WeDo software maken de kinderen eerst een voertuig of beestje van legostenen en vervolgens kunnen ze de devices instructies geven waardoor hun object verschillende kleuren licht konden geven of geluiden maken.

In de derde week hadden we Osmo coding; daarmee konden ze spelenderwijs het poppetje Awbie zelf programmeren. De kinderen leren niet alleen programmeren, maar zeker ook het bedenken van oplossingen wordt bevorderd. Daarnaast moet er ook veel geteld worden en leggen de kinderen getal symbolen neer voor hoeveel stappen ‘Awbie’ moet zetten.

De laatste week gingen we aan de slag met LEGO Spike essential, ook hier zit weer naast de legostenen, software op de iPad bij. Dit is echt wel het next level programmeren voor groep 3! Dit was een uitdaging en ze moesten veel denkstappen maken: een model ontwerpen en bouwen en net zolang uitproberen tot ze de oplossing gevonden hadden. Het was moeilijk, maar ze vonden het wel geweldig om te doen.

Wat hebben wij veel plezier gehad en veel geleerd de afgelopen vier weken!