Sociale inclusie bevorderen met behulp van technologie

iXperium Health zit sinds september op een nieuwe locatie in het gebouw op Kapittelweg 33. Docenten en studenten weten ons gelukkig al weer te vinden.

Deze week waren studenten Pedagogiek van de minor Mensen met een lichte verstandelijke beperking op bezoek. Binnen deze minor van de HAN leren studenten om mensen met een lichte verstandelijke beperking te ondersteunen bij het vinden van hun plek in de samenleving. Het verbeteren van het welbevinden van mensen met een licht verstandelijke beperking, vanuit het gedachtegoed “regie over eigen leven”, staat centraal binnen het eerste deel van de minor. In het tweede deel van de minor leren student op te komen voor de belangen van mensen met een licht verstandelijke beperking. De inzet van ict en technologie kan bij beide thema’s goed ondersteunen. Tijdens dit college in iXperium Health stond de vraag “Hoe kun je met behulp van technologie de sociale inclusie van mensen met een licht verstandelijke beperking bevorderen?” centraal.

De studenten maakten kennis met sociale robot Maatje, ervaarden hoe het is om contact te maken via de CRDL, werden rustig met de slaaprobot somnox, konden even lekker kroelen met de robotkat, werden uitgedaagd aan de tovertafel, kwamen in beweging met de Moofie en konden zich met behulp van verschillende VR-toepassingen verplaatsen in hun toekomstige client. Ze bekeken films met ervaringsverhalen en gingen in gesprek over de mogelijkheden en kansen die de inzet van ict technologie biedt. We hopen de studenten nog vaak terug te zien in het iXperium! Bijvoorbeeld om materialen te lenen voor een stage of afstudeeronderzoek.

Je vindt iXperium Health op C1.64 en C1.03 van het HAN-gebouw op Kapittelweg 33 in Nijmegen.