Spelend en ontdekkend leren met ict

Het project ‘inzet ict in de kinderopvang’ is een samenwerking tussen KION, de opleiding Pedagogisch Werk van ROC Nijmegen, de opleidingen Pedagogiek en Pedagogisch Educatief Professional van de HAN en het iXperium.

Het iXperiumdesignteam dat in dit samenwerkingsverband actief is richt zich op het aanbod van buitenschoolse activiteiten met de praktijkvraag “Hoe kunnen wij binnen de BSO het activiteitenaanbod voor kinderen verrijken met ict-aanbod, dat samenwerking, de onderzoekende houding en creativiteit van kinderen stimuleert?”.

Het designteam bezocht eerder ter inspiratie het iXperiumlab in Nijmegen waar ze aan de slag gingen met storytelling in de vorm van stopmotionfilms en digitale strips met onder andere de app bookcreator en een opstelling met een iPad en green screen.

Het designteam komt regelmatig bij elkaar. Een van de deelnemers vertelt:

“Op 22 november zijn we met het iXperiumdesignteam weer bij elkaar geweest. De vorige keer waren we op de BSO Jump, wat een mooie locatie en wat een ruimte! We hebben het toen gehad over de AVG, wat mag nou wel en niet wanneer je met iPads aan de slag gaat? En hoe maken we onze collega’s net zo enthousiast als dat we zelf zijn? Verder wisselden we veel ervaringen uit. Ook vandaag gaan we er weer tegenaan. Het blijkt dat de apps op de inmiddels verkregen iPads niet naar behoren werken en soms moet je erg veel handelingen verrichten om de producten te kunnen delen met ouders. Nou dat is weer een mooie vraag om te gaan onderzoeken. Want we willen wel dat het veilig blijft. Een van onze designteamleden deelde een hele mooie en leuke ervaring met de kinderen bij hem op de BSO. De kinderen hebben zich daar erg vermaakt met de app bookcreator. Er zijn hele mooie verhalen gemaakt. Dit is voor mij een stimulans om het zeker uit te gaan proberen bij ons op de BSO. De volgende keer gaan we aan de slag met ontwerpen. Wat zijn hier de eisen voor en wat hebben we nodig? Het was weer een hele leerzame ochtend!”