Spelenderwijs innoveren met wetenschap en techniek tijdens de regiofinale FIRST® LEGO® League

Van Groesbeek tot Veghel en van Berg en Dal tot Westervoort: op zaterdag 9 april 2022 reizen teams vanuit Nijmegen en omstreken af naar de HAN in Nijmegen voor de regiofinale van de roboticawedstrijd FIRST® LEGO® League (FLL®). De FLL® is een internationale wedstrijd waarbij innovatie en robotica centraal staan. De Nijmeegse finale wordt georganiseerd door Junior Technovium en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen: de academies Educatie, IT en mediadesign en iXperium Nijmegen. Na de online editie van het vorige jaar binden op 9 april zo’n twintig teams fysiek de strijd met elkaar aan om een felbegeerde plaats in de Benelux finale. De teams bestaan uit kinderen in de leeftijd van 9 tot 14 jaar.

Maanden van voorbereiding

De afgelopen maanden zijn de leerlingen met de hele klas druk bezig geweest met de voorbereidingen voor de FLL®. De wedstrijd, met dit jaar vervoer als thema, bestaat uit twee onderdelen. Aan de ene kant moeten de deelnemers met hun legorobot goederen verplaatsen. Daarnaast hebben de kinderen onderzoek moeten doen naar een maatschappelijk thema waarvan ze hun bevindingen voor een jury presenteren. Dit jaar viel het onderwerp binnen het thema logistiek; hoe wordt vracht vervoerd, gesorteerd en afgeleverd op de plaats van bestemming over de hele wereld. Voor dit onderzoeksproject formuleren de kinderen zelf een probleem. Dat vormt de start voor het onderzoek.

Robotwedstrijd

De deelnemers hebben zich de afgelopen maanden goed voorbereid op de robotwedstrijd, het meest spannende gedeelte van de regiofinale. Samen met de juf of meester, een PABO-student, een conciërge en soms zelfs met een handige moeder of opa werd menig opdracht uitgeplozen en opgelost. De kinderen hebben ieder een legorobot ontworpen, gebouwd en geprogrammeerd, die in wedstrijdverband een aantal missies moet volbrengen. Op de wedstrijdtafel wordt een opdrachtenparcours uitgezet waarbij de wereld van de logistiek is verbeeld door een speelveld met lego-modellen. Van een brug die gesloten moet worden tot een transportvliegtuig dat door de robot geladen moet worden. Het doel van de robot is het volbrengen van verschillende logistieke missies.

Op weg naar de Benelux finale

Verschillende deskundige juryleden, waaronder docenten van de HAN, het iXperium Nijmegen en van Junior Technovium beoordelen de teams op hun onderzoek en presentatie, technische en designaspecten van hun robot, op de uitvoering van de missies en op het teamwork. Elk seizoen wordt afgesloten met de spectaculaire FIRST® LEGO® League Benelux finale, dit jaar gehouden op zaterdag 21 mei in RDM Rotterdam.