Spelenderwijs leren coderen | Hour of code

In het curriculum van basis- en voortgezet onderwijs is steeds meer aandacht voor computational thinking. Sterker nog: vanaf 2023 zal dit onderdeel uitmaken van de verplichte digitale vaardigheden! Een van de onderdelen die daarbij hoort, is programmeren. De website code.org biedt hier legio mogelijkheden voor. Hun missie: wereldwijd computervaardigheden mogelijk maken voor iedereen!

Code.org is – zoals de naam al doet vermoeden – beschikbaar vanaf iedere computer met een webbrowser en biedt korte activiteiten van verschillende moeilijkheidsgraad waarbij stap voor stap de vaardigheden die nodig zijn om een computer of robot te programmeren worden aangeleerd. Code.org maakt gebruik van ‘blokken’ die je ook tegenkomt in Scratch, de micro:bit, bij LEGO Mindstorms, LEGO Spike PRIME en een hoop andere toepassingen en kan gebruikt worden vanaf het einde van de middenbouw.

Lesactiviteiten
De lessen sluiten aan bij de leefwereld van de kinderen. De basis leer je bijvoorbeeld met figuren uit Angry Birds: help het vogeltje door de doolhof en leer bewegen, draaien en herhalingen van dezelfde opdrachten, bouw je eigen Flappy Bird-game, een Minecraftspel of maak ijsfiguren met Frozen en leer en passant gebruik te maken van hoeken, graden en herhalingen. Een overzicht van alle activiteiten vind je hier evenals handleidingen voor leerkrachten en lesplannen.

Overige mogelijkheden
Als ‘bonus’ kun je, mits je een gratis account aanmaakt, ook je hele klas toegang geven én volgen, zodat leerlingen er ook in hun eigen tijd aan kunnen werken. Daarnaast zijn de leerlijnen ook interessant om te volgen!

Bouw dus nu samen met je leerlingen jullie eigen spel in code.org en leer programmeren of kijk wat anderen hebben gemaakt!