Stopmotion met Hervé Tullet

Een blog van Marc Coolen

‘Jeetje’ zucht een meisje van groep 5 van basisschool de Buut tijdens het fotograferen. ‘Wat is dit veel werk zeg voor zo’n klein filmpje… Dat wist ik helemaal niet.

‘Daar heeft ze een punt. Een stopmotionfilm is namelijk een film die is opgebouwd uit foto’s. En daar heb je er nogal veel van nodig wil je een filmpje van formaat creëren.Gelukkig zijn er speciale apps die het je gemakkelijk maken.

‘Hoe lang doen ze er dan wel niet over om een ‘Buurman en Buurman’ te maken van tv? ‘Tussen het fotograferen door gunt ze mij een snelle blik.’Maar ik vind dit wel super leuk hoor’ zegt ze lachend. ‘Dit ga ik vanmiddag thuis ook doen!’

Als echte regisseurs beginnen de kinderen de dag met het bedenken van een verhaal in een storyboard. Het storyboard is een verzameling uitgetekende shots van scènes uit een filmscript zoals de regisseur ze voor ogen heeft. Door het verhaal op te delen in stukjes ontstaan er fragmenten die een beeld geven van hoe een scène eruit moet komen te zien.

Bij het omzetten van het storyboard naar ‘echte’ personages gaat het los. Met behulp van kosteloos materiaal, legofiguurtjes, knipsels en klei krijgen de beschreven en uitgetekende figuren gestalte. En met getekende achtergronden ontstaat er zowaar perspectief in de scenes.

Stopmotion Studio
De app StopMotion Studio wordt gevonden en scene na scene wordt vastgelegd met beelden. Er worden zelfs shots genomen die zomaar spontaan ontstaan. Met deze app is het maken van een filmpje een fluitje van een cent.

Hervé Tullet
Het enthousiasme is groot en dat is maar goed ook, want na deze ‘voorzet’ in het iXperium gaan de kinderen op de eigen school nog een stapje verder.

De afgelopen tijd hebben de kinderen namelijk onder begeleiding van de Lindenberg in Nijmegen het boek ‘Oh! Een boek vol geluid’ van Hervé Tullet bestudeerd. De relatie tussen de klankaspecten (hard-zacht, hoog-laag, kort-lang en klankkleur) en het beeld staat hierin centraal.
Nu is het de bedoeling om met de opgedane ervaringen bij het iXperium en met het boek als inspiratiebron zelf zo’n filmpje te maken. 

Het is een prachtig voorbeeld van hoe je met stopmotion een mooie film kunt maken verrijkt met muziek. 
Stop Motion Studio Pro
Maak je eigen animaties | Het Klokhuis