Technologie & Zorg Academie bezoekt iXperium Health

Het team van de Technologie & Zorg Academie Twente richt zich op de integratie van technologie in de zorg, zowel binnen onderwijsinstellingen als zorgorganisaties. Dinsdag kwamen ze naar iXperium Health voor een inspiratiesessie.

TZA Twente doet zelf ook veel met zorgtechnologie. We deelden met ze hoe wij studenten, collega’s en externe relaties inspireren (bijvoorbeeld met inspiratiesessies en events als iXbites), uitnodigen om te experimenteren (bijvoorbeeld in de makerspace), hoe de ambassadeurs van iXperium Health de collega’s en studenten van de HAN-opleidingen betrekken en hoe we bijvoorbeeld samenwerken met lectoraten in onderzoeksprojecten. We bespraken ook hoe we samen competentiesets ontwikkelen en die bijvoorbeeld in spelvorm weer bespreken met medewerkers van organisaties of studenten. We delen in de iXperium-community ook graag kennis en ervaring van organisaties uit de praktijk van onze opleidingen zodat wij en anderen daar weer van kunnen leren.

Bewegen en games

Bij dit bezoek was het mooi dat studenten van Saxion deze inspiratiesessie organiseerden. In twee- en drietallen bekeken de teamleden en studenten toepassingen als de plank-pad, het mix&matchspel, Ball-e, het spel moral design, de blaze bots, de motioncapturesuit en de Bellabot. Ook het rollenspel wat ontwikkeld is door een van onze studenten werd uiteraard getest. Jasper de Boer (ambassadeur iXperium Health) begeleide samen met Iris Borgers (instructeur zorgtechnologie bij iXperium Health) het geeft nog als advies om altijd goed te kijken welke technologie je voor wie inzet. Vergeet je zorgvraag niet en vertrek vanuit het zorg-probleem wat je wilt oplossen. Na twee uur ging de groep vol inspiratie terug naar Twente.

Iris Bogers: “Heel erg leuk dat deze groep vandaag in iXperium was. We delen graag kennis en willen zowel studenten en medewerkers van de HAN als externe relaties inspireren. We delen graag de kennis die we hier in huis hebben. De deelnemers waren heel enthousiast over de plankpad. Als je een spel speelt met de plankpad dan merk je dat de focus meteen verschuift van bewegen en oefenen naar een spel doen. Daardoor vinden mensen bewegen leuker en kunnen ze het langer volhouden om te bewegen of oefenen. Ook op de Ball-e reageerden de deelnemers enthousiaste. Ze zien dat dit soort toepassingen leuk zijn voor jongeren en dat het ze uitdaagt.”

We kregen de uitnodiging om ook een keer op bezoek te komen bij TZA Twente waar ze bijvoorbeeld een mooie escaperoom hebben. Uiteraard gaan we an de zomer graag op deze uitnodiging in.