Tremorscope, Tacto Tint Tag en braillememori winnen innovatieopdracht Ergotherapie

Eerstejaars studenten van de opleidingen Ergotherapie kregen van hun docent Kai van de Bijl de opdracht om een hulpmiddel te bedenken voor gebruik bij het dagelijks handelen van mensen. Vandaag presenteerden de studenten op een markt hun innovatieve producten.

Een deel van de studenten werkte de afgelopen periode in de makerspace van iXperium Health. Wat gaaf dat deze eerstejaars studenten prachtige innovaties bedenken en na een introductiecursus 3d-printen in de makerspace zelf prototypes kunnen maken. Geweldig om te zien hoe snel de studenten data- en digivaardig zijn om zelf te ontwerpen in 3d, prototypes te kunnen printen, deze te testen met de doelgroep en daarna verbeteringen door kunnen voeren.

En wat een geweldige idee├źn hebben de studenten uitgewerkt. De Easy in Easy out helpt mensen die minder kracht in hun handen hebben (bijvoorbeeld door reuma of artrose) om een de sluitingen van een kinderzitje makkelijk los te maken en vast te zetten. De Handytail maakt het mogelijk om met een hand je haar in een staart te doen. Heel handig voor bijvoorbeeld kinderen met cerebrale parese die maar een hand functionele hand hebben. Hyper Elastics helpt kinderen met hyperflexie in de pols tijdens het schrijven. Doordat kinderen bijvoorbeeld hun pols te ver buigen krijgen ze klachten door een hoge spierspanning. Push and Turn helpt om een dop van een potje open te draaien. Leuk vond ik ook de braillelabels die je op voorraadpotten in de kast kunt doen zodat je weet wat er in de pot zit.

Een jury van docenten bekeek alle producten. Ze gaven de derde prijs aan het Braille Memoryspel. De tweede plaats ging naar Tacto Tint Tag. Dat zijn slimme knoopjes met een kleur en vorm. Door die aan je kleding te bevestigen weet iemand met een visuele beperking aan de vorm welke kleur een kledingstuk heeft. De knoopjes hebben ze zelf ontworpen en zelf geprint.

Tremoscoop wint eerste prijs

De winnaars waren de ontwerpers van de Tremorscoop. Een slim schepje wat ervoor zorgt dat iemand met een tremor zowel een exacte maat van een eetlepel kan afmeten en tegelijk het schepje niet helemaal vol heeft zodat je er zonder knoeien mee naar een andere plek kunt bewegen. Het is een slim schepje omdat je het schepje eerst vol kunt scheppen, daarna schud je via het opzetstukje met gaatjes alles uit de schep wat teveel is, daarna druk je het opzetstuk naar beneden en dan heb je zowel een exacte maat als een schepje waarmee je kunt lopen zonder te knoeien.