VR voor parkinsononderzoek

Deze maand studeert Vincent Stoffelen af op de opleiding Communication & Multimedia Design. In opdracht van iXperium-Health-ambassadeur Clark Nowack onderzocht Vincent of je VR kunt inzetten in onderzoek rondom de ziekte van Parkinson.

Veel parkinsonpatienten hebben last van freezing of gait, letterlijk vertaald ‘het bevriezen tijdens het lopen’. En omdat dit vaak voorkomt wordt er ook veel onderzoek naar gedaan. Lastig is dat je niet zomaar zo’n freezing of gait kunt oproepen. Vincent onderzocht of je met behulp van een VR-ervaring zo’n ‘bevriezing’ zou kunnen opwekken.

Vincent was al bekend met iXperium Health. Eerder ontwikkelde hij in zijn minor een serious game en tijdens zijn stage ontwikkelde hij mooie hologrammen voor de holofan van iXperium Health. Wij waren dan ook blij dat hij in zijn afstudeeronderzoek ons kernteam weer kwam versterken. Hoe pakte Vincent zijn onderzoek aan?

Gestart met onderzoek

Vincent: “Ik startte met een plan van aanpak en onderzoek. Uit eerder onderzoek bleek dat bijvoorbeeld een heg een freezing of gait kon veroorzaken. We hadden het vermoeden dat een kadering de freezing kan veroorzaken. Dus daar ben ik mee gestart. Tegelijk ben ik ook gestart met het verkennen hoe ik in Unity een virtuele omgeving kan vormgeven. En ik heb al gekeken of het voor parkinsonpatiënten bijvoorbeeld lastig is om een VR-bril op te zetten. Ik heb ook onderzocht wat er al aan VR-toepassingen in het iXperium Health beschikbaar was. Ik haalde mooie inspiratie uit toepassingen zoals Corpus VR en Plank VR. En ik onderzocht wat er nog aan andere technologieën bestaat naast VR zoals Que to walk waarbij er een sensor aan je been zit die je helpt om uit een freezing te komen.”

Zelf VR maken op basis van plan

Vincent: “Ik ben gestart met het ontwerp voor een huiskamer. En daarna een wachtkamer van een dokter. Maar dat werd toch te ingewikkeld met muren en veel verschillende doorgangen. Ik wilde ook kunnen experimenteren met verschillende ondergronden. Dus ik heb, op vervolg op het onderzoek waar een heg werd gebruikt, een buitenruimte ontworpen met een heg met een opening en verschillende ondergronden. Je kunt in de VR-omgeving als gebruiker nu de ondergrond wijzigen van gras in steen of grind. Ook de doorgang in de hek kun je groter en kleiner maken.”

Testen in de praktijk

Vincent kon zijn VR-toepassing meteen testen in de praktijk. Een groep parkinsonpatiënten heeft wekelijks een badmintontraining op de HAN. Vincent: “Met deze mensen kon ik mijn toepassing testen. Ze hebben in verschillende fasen de toepassing getest. We konden de freezing of gait uiteindelijk niet veroorzaken met de VR-toepassing maar de reden daarvoor is dat de meeste van de testers daar ook niet of nauwelijks last van heeft. In een vervolgonderzoek zou iXperium Health of onderzoeker van een andere instelling kunnen kijken of de VR-toepassing wel een freezing veroorzaakt. En of je daarmee dan ook voor die patiënt of groep patiënten en oplossing kunt verzinnen. Voor de een kan dat een trilling zijn, voor de ander een projectie op de grond.”

Opdrachtgever Clark was heel tevreden over de toepassing die Vincent heeft ontwikkeld. Hij kijkt of we er verder onderzoek kan worden gedaan door een volgende student. De docenten van de opleiding waren ook tevreden. Ze zagen een gedegen breed onderzoek, een goeie iteratie tussen onderzoek en uitvoering, een mooie manier van designthinking in het proces. Vincent onderzocht of hij dat wat hij bedacht zelf kon maken en of het ook bruikbaar was voor parkinsonpatiënten. Ze beoordeelde het project met een 8. Mooi om te zien hoe een student zich in de vier jaar van de opleiding ontwikkelt tot een kundige professional. Heel veel succes in het vervolg van je carrière Vincent!