Week Mediawijsheid

Vandaag start de week van de Mediawijsheid. Op Omroep Gelderland vertelde associate Lector Pierre Gorissen over mediawijsheid en ict-geletterdheid.

De Week van de Mediawijsheid (4 t/m 11 november 2022) heeft dit jaar als thema ‘Like en cancel’, en gaat over het stimuleren van prosociaal gedrag online. Door niet toe te kijken bij kwetsend gedrag online, maar op te staan voor een ander, maak je duidelijk dat dit niet oké en niet normaal is. Als we dit met z’n allen doen, veranderen we de sociale norm en zal dit soort kwetsend gedrag in de toekomst minder vaak voorkomen online.

Pierre Gorissen vertelde dat studenten van de lerarenopleidingen van de HAN het hele jaar bezig zijn met het thema digitale geletterdheid waar mediawijsheid onderdeel van is. Afgelopen weken volgden bijvoorbeeld studenten van HAN Pabo een masterclass over mediawijsheid. In deze masterclass bedenken studenten hoe ze dit thema zelf in hun les kunnen verwerken.

Het iXperium Centre of Expertise leren met ict ontwikkelde ook een zelfscan voor hbo-studenten. In de week van de digitaal geletterde HAN-student (14-18 november) krijgen HAN-studenten de kans om deze scan in te vullen. Met de uitslag van de scan hebben ze inzicht in hun eigen digitale en datavaardigheid. De scan maakt ook docenten van de HAN bewust dat zij een belangrijke rol spelen bij het opleiden van digitale en datavaardige professionals.