Week van leefstijl en preventie

In mei organiseerden Academie Paramedische Studies de week van Leefstijl en preventie. Docenten en studenten verzorgden in deze week verschillende activiteiten zoals workshops en sessies met gesprekken en spellen.

iXperiumambassadeur Sonja van Oers, lid van het netwerk leefstijl en preventie van de academie Paramedische studies ging met een groep studenten in gesprek over leefstijl en preventie. Ze speelden daar games en deelden bijvoorbeeld kennis over de vragenlijsten over positieve gezondheid die worden ingezet bij HAN-Seneca. Met aandacht voor leefstijl kun je vaak voorkomen dat mensen ziek worden. Juist studenten van de opleidingen binnen de paramedische studies kunnen hier een goede rol spelen dus goed dat zij weten hoe ze dit theme kunnen bespreken met hun (toekomstige) cli├źnten en ook hoe ze zelf gezond kunnen blijven.

Welke technologie zet je in bij leefstijl en preventie

In iXperium Health gaf een groep studenten een aantal workshops voor studenten. Ze gingen in de workshops uit van de zogenaamde bravo-factoren (Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning). Bij iedere factor kozen ze een technologie die studenten of andere doelgroepen kunnen inzetten als ze aan de slag willen met hun gezondheid.

Bewegen

Bij bewegen kozen ze voor de blazepods en de fitbit. Met de blazepods kun je snel en makkelijk actieve oefeningen doen. Er zitten uitdagende spellen in die je makkelijk kunt instellen. De fitbit meet je stappen, hartslag of beweging. Je kunt met die data kijken of je de gezondheidsdoelen die je jezelf hebt gesteld haalt en ook of bijvoorbeeld je conditie beter wordt.

Roken

Met behulp van de Quiddy-app gaven de studenten voorlichting. Veel mensen vinden het makkelijker om samen met iemand te stoppen met roken. Met deze app kun je samen stoppen met een vriend(in), collega of studiegenoot. Via de chat kun je elkaar steunen en motiveren om te stoppen met roken en rookvrij te blijven. De app geeft ook laagdrempelige informatie over stoppen met roken.

Alcohol

Met behulp van de alcoholvrijheid-app en de Maxx-app kregen de studenten voorlichting. Ze ook een virtuele ervaring over de effecten van alcohol in het verkeer, een (let op best heftige) 360-graden-film. De studenten waren daar zeker van onder de indruk.

Voeding

Bij dit onderdeel maakten de studenten kennis met de app Eetmeter. Wil je gezonder eten? Of gewoon inzicht krijgen in wat je eet? Het eetdagboek Mijn Eetmeter helpt. Je krijgt te zien hoeveel voedingsstoffen en calorie├źn je binnenkrijgt en je kunt bekijken in hoeverre je eet volgens de Schijf van Vijf. Je kunt je gewicht bijhouden met een ingebouwde BMI-meter. En wil je afvallen? Ook daarbij biedt de eetmeter hulp.

Ontspanning

Bij ontspanning kozen de studenten voor de Qwiek Snooze. Dit is een slim muziekkussen dat is ontworpen om ouderen met dementie beter te laten slapen. Met behulp van ontspannende muziek ondersteunt de Qwiek.snooze hen bij het in slaap vallen en gedurende de nacht door te slapen.