Hackathon AI in het Onderwijs: innovatie en samenwerking

Op 9, 10 en 11 april 2025 organiseren de Universiteit Twente en de werkgroep Onderwijs van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) de vierde editie van de Hackathon AI in het Onderwijs. Drie dagen lang werken docenten, schoolleiders, managers, studenten en andere geïnteresseerden in teams aan slimme AI-oplossingen om het onderwijs te verbeteren. Vanuit iXperium nemen we ook deel aan de Hackathon, samen met partners van de Gelderse Professionaliseringsagenda (GPA).

Wat is de Hackathon AI in het onderwijs?

De Hackathon AI in het Onderwijs is een driedaags evenement gericht op het ontwikkelen van innovatieve AI-oplossingen voor uitdagingen binnen het onderwijs. In teams van 6 tot 8 personen gaan deelnemers aan de slag met het ontwerpen van een werkend concept voor een zelfgekozen onderwijsvraagstuk. Het doel? AI-oplossingen ontwikkelen die écht impact hebben—denk aan snellere nakijkprocessen, betere feedback voor studenten of slimme leerbegeleiding.

Het doel van de hackathon is om de mogelijkheden van AI in het onderwijs te verkennen en te demonstreren hoe slimme technologie kan bijdragen aan efficiëntere en effectievere leerprocessen. Samenwerking en kennisdeling vormen op die manier een stimulans voor innovatie en het verbeteren van de onderwijskwaliteit.

Wat gebeurt er tijdens de hackathon?

Tijdens de hackathon werken teams van 6 tot 8 deelnemers aan AI-oplossingen die impact hebben op het onderwijs. Het proces omvat:

  1. Identificeren van de onderwijskundige uitdaging: hoe kan AI studenten en docenten ondersteunen bij het ontwikkelen van relevante vaardigheden?
  2. Data en ethiek: welke gegevens zijn nodig, hoe worden deze verzameld en hoe waarborgen we privacy en eerlijkheid?
  3. Ontwikkelen van een prototype: onder begeleiding van AI-experts (‘Jedi’s’) bouwen de teams een proof-of-concept.
  4. Presenteren en valideren: de teams presenteren hun oplossing aan een jury, die beoordeelt op haalbaarheid, ethische verantwoordelijkheid en impact op het onderwijs.

Samen werken aan zichtbaarheid

Vanuit iXperium zijn onderzoeker Manon van Zanten en specialist Leren met ict Tanja van Grinsven aangehaakt bij de deelname aan de Hackathon AI in het onderwijs. Samen met partners van de GPA hebben zij zich ingeschreven.

De aanleiding om samen met partners van de GPA deel te nemen aan de Hackathon, komt voort uit de werkgroep ‘Doorontwikkeling Learning Labs’, vertelt Manon: “Binnen de GPA-werkgroep Learning Labs is in 2023-2024 gestart met een tour langs alle learning labs. We bekeken elkaars werkwijze, onderzochten hoe trends en ontwikkelingen in onderwijs en technologie worden meegenomen in de activiteiten en brachten gedeelde uitdagingen in kaart. We zochten naar de meerwaarde van learning labs binnen de eigen instelling en hoe de verschillende learning labs van de GPA elkaar zouden kunnen versterken.”

Een van de gedeelde knelpunten binnen de werkgroep, bleek de beperkte zichtbaarheid van deze labs. “De learning labs zijn gepositioneerd binnen de instellingen, maar studenten weten hen niet altijd goed te vinden,” licht Tanja toe. “Om dit probleem te onderzoeken, hebben we besloten om mee te doen aan de hackathon. Enerzijds kunnen we dan mogelijke oplossingen verkennen, en anderzijds professionaliseren we onszelf in de werking van AI. Zeker de mensen die werken in een learning lab moeten voorop lopen in de kennis hierover.”

In de hackathon willen de GPA-partners samen aan de slag om te onderzoeken hoe ze de vindbaarheid en meerwaarde van de learning labs voor studenten kunnen vergroten. Deelname aan de Hackathon biedt bovendien kansen om de samenwerking tussen learning labs te versterken: “We willen een AI-oplossing ontwikkelen die studenten helpt beter de weg te vinden naar de learning labs en tegelijkertijd de samenwerking tussen labs versterkt,” aldus Manon. “Daarnaast biedt de hackathon ons de kans om AI in te zetten voor een praktisch probleem: hoe zorg je ervoor dat studenten toegang krijgen tot de juiste leer- en ontwikkelmogelijkheden?”. De deelname aan de hackathon draagt zo niet alleen bij aan concrete innovatie, maar versterkt ook de positie en impact van learning labs binnen onderwijsinstellingen.

Meer weten?

De Hackathon AI in het Onderwijs vindt plaats op 9, 10 en 11 april 2025 aan de Universiteit Twente. Op de website van de Nederlandse AI Coalitie kun je meer informatie vinden.

Lees hier meer over de learning labs.