Ontwerpen van digitale en fysieke ruimtes voor geïntegreerde leeromgevingen

Vorige week verscheen het internationale artikel “Designing Digital and Physical Spaces for Integrated Learning Environments”. Het open toegankelijke artikel beschrijft een nieuw model voor het ontwerpen en evalueren van leeromgevingen waarin digitale en fysieke ruimtes bewust worden geïntegreerd. Een internationale groep van wetenschappers op het gebied van leren met technologie, werkte samen aan dit model in het kader van de EDU-SummIT 22-23 ‘Moving forward to new educational realities in the digital era’. HAN-lector Marijke Kral is een van de auteurs van het artikel.

Het DTALE-model is ontwikkeld op basis van literatuuronderzoek en expert-bijeenkomsten. Daarna is het model gevalideerd door het toe te passen op bestaande casussen uit India, Zwitserland, Portugal en Nederland. De Nederlandse casus, ingebracht door Agora Underground, beschrijft hoe ‘thuiszitters’ worden bereikt door vanuit hun perspectief naar de leeromgeving – thuis, virtueel, fysiek- te kijken.

Het model

Het DTALE-model biedt handreikingen bij het denken over en ontwerpen van leeromgevingen, vanuit een leerontwerp waarin virtuele en fysieke ‘spaces’ doordacht worden geïntegreerd. Het leerontwerp staat centraal.

De onderzoekers hebben de verbanden verkend tussen het leerontwerp, de integratie van fysieke en digitale ruimtes, de toepassing van digitale technologieën, de organisatorische structuur en de specifieke onderwijscontext. In het model zijn de technologie en (virtele) ruimtes uit elkaar gehaald. Technologie speelt namelijk een rol in beide ruimte en maakt ook een verbinding tussen die twee.

Het model stimuleert een kritische reflectie op hoe de leeromgeving momenteel wordt bepaald en wat wenselijk is. Het model zet het leerontwerp centraal en haalt de inzet van technologie en het gebruik van virtuele en fysieke ‘spaces’ uit elkaar.

Validatie

Het model is toegepast op een aantal cases uit zeer diverse landen (India, Zwitserland, Portugal en Nederland). Het bleek goed te werken om het bestaande ontwerp te beschrijven en de (elementen) van de leeromgeving in beeld te brengen en de onderlinge relaties tussen de elementen te duiden.

Een interessante vervolgstap is om het model juist te gaan gebruiken als ontwerpmodel, vooraf dus bijvoorbeeld bij herontwerp.

De ideeën die in dit conceptuele artikel worden gepresenteerd, zijn voortgekomen uit de deelname aan een thematische werkgroep van de UNESCO International Summit on ICT in Education (EDUSummIT) 2023 aan de Universiteit van Kyoto, Japan.