3d-geprinte tool voor patienten met reumatoïde artritis

Ook studenten van de Radboud Universiteit weten de makerspace van iXperium Health te vinden. Ze ontwikkelden een handige tool die injectiespuiten gebruiksvriendelijker maakt. Onze 3d-print-specialist Jos Schenkeveld hielp ze verder op weg.

Patiënten met reumatoïde artritis last kunnen hebben van pijn en mobiliteitsklachten in gewrichten. Daarvoor geven ze zichzelf een medicijn via een injectie, maar deze injectiespuiten zijn vaak voor mensen met reumatoïde artritis niet gebruiksvriendelijk. Hierdoor kunnen ze soms de injectie niet meer zelf zetten maar is de hulp van een mantelzorger of van de thuiszorg nodig. Veel mensen willen graag onafhankelijk zijn van mantelzorgers of professionals. Er bestaan auto-injectoren maar die zijn vaak te duur voor deze medicatie. Een mooie opdracht voor de groep studenten om hier en oplossing voor te bedenken.

Injectiehulpje

De studenten, Tycho Hartsuijker, Shun-Ping Dong en Philip Massev, gingen in gesprek met patiënten om te ontdekken waar het probleem zit. Ze bespraken verschillenden redenen waarom mensen de injectiespuit niet goed kunnen bedienen. Het probleem bleek vooral in de smalle vleugels van de injectiespuiten te zitten. Ze maakten een opzetstuk met een bredere grip. Dit werd het Injectie Hulpje. Ze maakten met hulp van vrienden een ontwerp in 3d in de computer. Uiteraard ging het niet meteen goed, je moet even wennen hoe je iets zo ontwerpt dat je het goed kunt uitprinten. En het was ook even zoeken hoe de vorm van de grip voor de vingers moet zijn.

Tijdens de innovatieles kregen de studenten het advies om een probleemeigenaar te zoeken. Ze kozen Radboudumc-onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson. Zij dacht met de studenten mee en hielp ze op weg om hun product onder de aandacht te brengen. Via haar netwerk kwamen ze onder andere in contact met het iXperium netwerk. Ze maakten een aantal prototypes in de makerspace van iXperium Health en konden gaan testen met de patiënten. Via het netwerk van Esmeralda kwamen ze ook op een patiënt-informatieavond in de Maartenskliniek waar patiënten het protoytpe konden testen.

Vervolgonderzoek

In het tweede deel van het onderzoek gaan de studenten hun ontwikkelde Injectie Hulpje testen met patiënten. De studenten willen antwoord op de de volgende vragen:

Zorgt het Injectie Hulpje voor meer gemak bij het zetten van een Methotrexaat Injectie?
Zorgt het Injectie Hulpje voor minder pijn bij het zetten van de Injectie in vergelijking met de normale injectie?
Is het Injectie Hulpje gemakkelijk in gebruik?
Heeft het Injectie Hulpje de juiste vorm?

Wil je meer weten over het onderzoek of wil je meedoen aan het onderzoek kijk dan op www.injectie-hulpje.nl/Onderzoek/.