3d-printen – wat kun je er mee in zorg en welzijn?

In onze iXperiums kun je ook leren hoe je met een 3d-printer iets kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld snel prototypes printen en testen met gebruikers. Studenten en medewerkers van de HAN-opleidingen in zorg welzijn en sport kunnen bij iXperium Health gratis een workshop volgen.

Wat kun je dan eigenlijk met zo’n 3d-printer? Veel mensen vinden het nog wel abstract en “iets voor de toekomst”. Maar ook nu zie je steeds meer toepassingen. Verzorgingshuizen serveren bijvoorbeeld al geprinte maaltijden aan mensen die niet goed kunnen slikken of kauwen. Als je gemalen eten krijg ziet dat er vaak niet aantrekkelijk uit. Door het eten weer in de vorm van de oorspronkelijke voeding te printen ziet een maaltijd er weer smakelijker uit en gaan mensen weer beter eten.

Bij iXperium Health experimenteren we nog niet met voeding maar wel met andere vormen van 3d-printen. Studenten en medewerkers van de HAN-opleiding in zorg welzijn en sport kunnen bij iXperium Health een workshop volgen. Wat leren ze daar en welke toepassingen zien deze cursisten na het volgen van de cursus?

3d-printen voor Bartiméus

Maud, Merlijne en Isa, studenten van de HAN-opleidingen Verpleegkunde en Logopedie ontwikkelden voor Bartiméus een waaier met leesregels. Ze ontwierpen hun prototype digitaal op hun laptop en printte het prototype in 3d uit bij iXperium Health. De waaier met leesregels kan meteen in gebruik genomen worden. En als Bartiméus er meer wil dan kunnen ze die zelf printen met hun eigen 3d-printer. Hoe mooi is dat!

3d-printen bij beeldende kunst en therapie

Chananja, student Vaktherapie beeldend, volgde de cursus 3d-printen bij iXperium Health. Zij gebruikt 3d-printen nu voor haar beeldende werk en ze maakte een paar geweldige oorbellen.

3d-printen in de opleiding Fysiotherapie

Bastiaan Koekoek, docent Fysiotherapie en ambassadeur bij iXperium Health volgde de cursus en gebruikt 3d-printen en 3d-prints in bij zijn onderwijs. Hij gebruikt 3d-printen om studenten een andere ervaring te geven. Je ziet een bot, een voet of een aanhechting van een pees in 3d en dat geeft een andere ervaring. En als je de onderdelen van een hand wilt leren dan kun je met een 3d-print bijvoorbeeld een puzzel of game maken. En hij heeft nog veel meer ideeën hoe je 3d-printen kunt inzetten in onderwijs. Hij gaat samen met studenten op zoek naar innovaties.

Cursus 3d-printen

Wil je meer weten over de mogelijkheden of zelf leren hoe je zelf prototype of eindproducten maakt met een 3d-printer? Kom dan naar iXperium Health en volg de cursus 3d-printen.