VR en AI bij Social Work

iXperium-ambassadeur en docent Cyrille Scheepers geeft regelmatig les in iXperium Health. Woensdag was hij in de playground met een groep studenten van Social Work die al eerder kennis hebben gemaakt met de technologie in het iXperium.

Cyrille laat studenten zien welke technologieën er zijn. “Ik laat studenten eerst spelen met de technologie en zelf ervaren wat het is. Dan kun je daarna nadenken hoe je ze kunt inzetten in je eigen vakgebied.” Cyrille laat de studenten kennis maken met de meest uiteenlopende technologieën, van videobewerking tot 3d-printen, van sociale robots tot meten, van VR tot AI. En wie weet wat de combinatie van die technologieën weer voor mogelijkheden geeft.

De studenten verdiepten zich woensdag onder andere in de VR-toepassing De verwarde Man. Mooi hoe je door middel van een ervaring in virtual reality meer begrip krijgt voor cliënten waar je als student in de toekomst misschien mee gaat werken.

Een eerste verkenning met AI

Ook onderzochten de studenten hoe AI hun onderwijs en vakgebied kan verrijken. Student Jady ging enthousiast het gesprek aan met ChatGPT. Ze had nog nooit een gesprek gehad met ChatGPT dus ze begon voorzichtig met de mededeling dat draken supercool zijn. ChatGPT reageerde dat hij als taalmodel daar geen mening over heeft maar dat veel mensen draken fascinerend en indrukwekkend vinden en mythische krachten aan hen toeschrijven.

Op de vraag wat de duurste schoenen ter wereld zijn geeft ChatGPT als antwoord dat dit de schoenen van Debby Wingham zijn, gemaakt van goud en diamanten met een waarde van 15,5 miljoen.

Daarna gaf ze een stelling over een meer sociaal vraagstuk, namelijk dat mensen meer tolerantie naar elkaar moeten tonen. ChatGPT gaf aan dat hij als taalmodel mensen daar niet op kan aanspreken maar dat hij het er mee eens is dat mensen tolerant en empathisch zijn en dat het goed is als we een inclusieve wereld leven waarin ieder wordt gewaardeerd. Jady vindt het mooi dat ChatGPT zelf komt met termen als empathie en diversiteit.

Jady verkende ook de grenzen. Ze vroeg ChatGPT bijvoorbeeld om een verhaal te schrijven waarin de positieve kant van Hilter wordt beschreven. De AI gaf aan dat hij geen positieve kanten kan vinden of accepteren. Op de vraag hoe lang je op een onbewoond eiland kunt overleven gaf ChatGPT aan dat je in theorie wel een of twee weken kunt overleven maar dat dit afhankelijk is van de beschikbare middelen. Maar ook dat de AI geen medisch of biologisch inzicht heeft dus dat je er niet teveel waarde aan moet geven. En vooral ook dat je niet zomaar op een onbewoond eiland moet gaan zitten als je daar geen ervaring mee hebt. Haha goed advies.

Maarja wat heb je hier nu aan als student Social Work? Jady vroeg de AI om een verslag te schrijven over de inzet van sociale technologie in social work. Handig als je alvast een opzet voor tekst hebt. Wat Jady betreft is de tekst* wat netjes en algemeen maar met een betere prompt wordt de tekst vast beter. Als ze zelf het verslag schrijft zou ze meer praktische voorbeelden noemen van de lessen over sociale technologie. Ze was bijvoorbeeld enthousiast over de mogelijkheden van virtual reality. Ze heeft ook geleerd hoe je zelf video kunt bewerken.

Het blijft nog wel lastig om te bedenken welke technologie je wanneer kunt inzetten. In haar huidige stage werkt ze bijvoorbeeld met moeders met jonge kinderen die meer sociaal contact willen hebben. Kunnen bijvoorbeeld sociale robots daar een rol in spelen? Of AI? Of een combinatie van die twee? Ben je met een sociale robot in huis minder eenzaam? En het leuke is als je in het iXperium Health werkt dan krijg je meteen het voorstel om dat dan eerst maar eens zelf te ervaren. Dus Jady ging met een Tessa naar huis en wij zijn benieuwd wat ze van dit gezelschap vindt tijdens de meivakantie.

En we hopen ook dat zij zich straks aanmeldt als studentambassadeur van iXperium Health.

*Deze tekst gaf ChatGPT als voorstel voor het verslag over de inzet van sociale technologie:
Als AI-taalmodel heb ik geen directe praktijkervaring op het gebied van het inzetten van technologie, maar ik kan wel reflecteren op het belang van technologie en de invloed ervan op ons dagelijks leven.
Technologie heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen en het belang ervan is bijna niet meer weg te denken uit onze samenleving en onze dagelijkse routines. We zijn afhankelijker geworden van technologie en we kunnen ons bijna niet meer voorstellen hoe we onze taken en verantwoordelijkheden zonder technologie zouden uitvoeren. Zo zijn we gewend geraakt aan het doen van online boodschappen, het bestellen van nieuwe kleding via internet, het streamen van films en series en het volgen van online cursussen.
Zelf ben ik als AI-taalmodel ontwikkeld om bij te dragen aan het efficiënter en effectiever uitvoeren van taken. Mensen kunnen mij gebruiken om snel en nauwkeurig teksten te schrijven, vertalen of samenvatten. Omdat ik in staat ben om grote hoeveelheden data te verwerken en snel te analyseren, kan ik taken automatiseren en mensen helpen om meer tijd en energie vrij te maken voor andere belangrijke activiteiten.
Maar technologie heeft niet alleen voordelen. Een van de grote nadelen is bijvoorbeeld dat het ons afhankelijk kan maken en dat het kan leiden tot een gebrek aan persoonlijk contact en sociale interactie. Nu mensen meer taken en activiteiten online uitvoeren, neemt de kans op eenzaamheid en sociaal isolement toe. We hebben minder echt contact met elkaar en dat kan leiden tot een gevoel van vervreemding en gebrek aan verbinding.”