VR-bril als afleiding bij hartkatheterisatie

Bij iXperium Health inspireren we (aankomend) professionals om te ontdekken wat technologie kan betekenen voor je eigen vakgebied. We gaan ook zelf het experiment aan in de praktijk. En soms ben je dan niet de professional maar de client of patiënt.

Vorige maand kreeg een van onze collega’s een hartonderzoek in het Radboud UMC. Bij dit onderzoek gaat een arts met een katheter door een slagader of ader naar het hart. Daarna spuit de cardioloog een beetje contrastvloeistof in de katheter. Met een röntgenapparaat boven de borst kan de arts dan opnames maken van het hart en de kransslagaders. De contrastvloeistof maakt een eventuele vernauwingen in de kransslagaders zichtbaar via de röntgenapparatuur die boven de patiënt hangt. De opnamen van het hart gaan naar een beeldscherm. Daarop kan de cardioloog direct zien waar zich mogelijke vernauwingen in de kransslagaders zich bevinden.

Minder medicatie en minder spannende ervaring voor patiënt

Dit klinkt simpel maar als je op de behandeltafel ligt met een röntgenapparaat boven je borst en het idee dat iemand met een katheter via je pols naar je hart gaat, dan is dat voor de meeste mensen een spannende actie. Je krijgt geen narcose want de arts wil met de patiënt kunnen blijven communiceren. Als je wilt kun je wel een middel krijgen waar je rustig van blijft. Maar je kunt ook op een andere manier rustig blijven.

Bij iXperium Health werken we vaak met VR-brillen en via de lezing van Brennan Spiegel wisten we dat je bij dit soort onderzoeken rustiger kunt worden en blijven als je een VR-bril met een rustgevende app opzet. Dus koos onze collega er voor (uiteraard in overleg met de verpleegkundige en arts) om tijdens het onderzoek een VR-bril op te zetten zodat de hele ingreep minder spannend zou zijn. Hij gebruikte de app Tripp. Met behulp van kleurrijke beelden en prettige geluiden neemt de virtuele toepassing je mee in een geleide meditatie. Daardoor ligt de focus niet meer op de spannende actie waar de arts mee bezig is en is de hele ingreep minder spannend. Op een gegeven moment dacht onze collega dat hij iets in zijn elleboog voelde en vroeg de arts of het klopte dat de katheter daar was maar toen was de arts al met de katheter in het hart. Dat wat de patiënt vooraf heel spannend vond was nu ineens al gebeurd.

Geslaagd experiment

Mooi toeval was dat de verpleegkundige die de patiënt begeleidde voor haar opleiding zelf bezig is met een onderzoek naar de inzet van virtual reality tijdens behandelingen. En een dag eerder was onderzoeker Harry van Goor langs geweest op de afdeling om kennis te delen over de inzet van VR in het ziekenhuis. Zowel de arts als de verpleegkundige vonden het interessant om te zien wat het effect van de inzet van de VR-bril is. Binnenkort komen ze een keer langs bij iXperium Health om te ontdekken welke mogelijkheden VR biedt voor hun afdeling.