Cathy Malchiodi en Lynn McKnight in iXperium Health

Woensdag 26 juni waren Cathy Malchiodi (auteur van ‘Art therapy and digital technology’ en oprichter van het Trauma-Informed Practice) en Lynn McKnight (directeur AUACOM Counseling Center and Behavioral Sciences en specialist art therapy bij behandeling van verslaving) te gast bij de opleiding vaktherapie. Uiteraard brachten ze samen met studenten en docenten van de opleiding vaktherapie ook een bezoek aan iXperium Health.

Astrid Timman verteld kort wat we doen in het iXperium. Student Noa presenteerde haar afstudeeronderzoek. Zij onderzocht hoe clienten reageren op creatieve therapie met een iPad. Ze gebruikte daarvoor de app Procreate. de iPad geeft clienten een enorme vrijheid en een heel breed pallet aan mogelijkheden. Sommige mensen kunnen verzanden in al die keuzes maar door ze te begeleiden kun je het gebruik van de iPad structureren. De mensen die al werken met een iPad zien deze vorm van therapie juist als heel prettig. Op een hele speelse manier kun je je uiten, er zijn geen beperkingen. Animaties en tekeningen kun je makkelijk mixen, verschillenden tekentechnieken gebruik je door elkaar. Voor sommige clienten is het ook echt een voordeel dat ze niet vies worden (dat is voor sommige mensen een eerste drempel om niet aan de slag te gaan, de iPad haalt die drempel weg).

Daarna ging de groep aan de slag. We begonnen met het testen van de Tilt brush, een toepassing waarmee je in een virtuele omgeving kunt tekenen. Prachtig om te zien welke mogelijkheden je daar hebt en ook om in de tekening van een ander te staan. Sommige clienten vinden het lastig om te vertellen wat ze voelen of denken of zien. Met dit soort toepassingen kunnen ze een beter beeld geven. Cathy Malchiodi waarschuwde wel dat je niet meteen met teveel prikkels moet starten. Zelf werkt ze met veteranen en dan zijn teveel prikkels niet altijd positief. Zelf werkt ze wel met eenvoudige kartonnen vr-brillen om mensen wel de ervaring te geven van een virtuele omgeving.

Uiteraard werd ook de tovertafel getest, zowel op de tafel als op de grond.