Waar de 3d-printers eerst nog een hoek waren in een van de labs van iXperium Health hebben we op onze nieuwe locatie een echte makerspace. Dit is echt de trots van Jos. “Hoe gaaf is het dat we nu echt een makerspace hebben waar studenten, docenten, onderzoekers en ondersteuners maar ook externe relaties kunnen ontdekken wat ze zelf allemaal kunnen bedenken, ontwerpen en ook maken. Het is ook geweldig dat we hier een omgeving hebben van bijvoorbeeld ambassadeurs, creatieve docenten en studenten die een vraagstuk willen oplossen. Hoe kan ik mijn onderwijs verbeteren? Of Hoe kan ik deze client beter helpen om zelfstandig te functioneren.”
In de makerspace van iXperium Health kan iedereen workshops volgen en zelf aan de slag gaan. Professionals die een idee hebben hoe ze een probleem uit de praktijk kunnen oplossen, kunnen in de makerspace prototypes maken van hun idee en dit meteen vertalen naar een 3d-ontwerp. Met dit ontwerp kunnen ze vervolgens met een client of student (als het om onderwijs gaat) kijken of het prototype het gewenste effect heeft.
Studenten en medewerkers kunnen de makerspace ook gebruiken voor creatieve doelen en projecten. Een studenten ontwierp bijvoorbeeld in een virtuele tekenomgeving oorbellen.
Intussen volgen studenten van de opleidingen Ergotherapie en van opleidingen van Sport en Bewegen vanuit hun curriculum de workshops bij Jos en werken ze aan eigen prototypes. Een van deze studenten werd ook studentambassadeur van iXperium Health. Zij ontwikkelde in de makerspace onder andere give-aways voor studenten die meededen met een project waarbij je stress leer te beheersen met behulp van een VR-game. Studenten van de opleiding Vaktherapie Beeldend volgenden de basis en vervolgcursus en waren enthousiast over het virtueel kleien.
Mogelijkheden en uitdagingen van 3d-printen
Voor Jos komt er in het 3d-prototypen en vormgeven veel van zijn passies bij elkaar. Hij houdt er van om te ontwerpen, vindt het leuk om uit te zoeken hoe je iets virtuele kunt ontwerpen en vervolgens weer kunt vertalen naar een 3d-object. En hij ontdekte bij iXperium Health dat hij goed is in het geven van workshops en begeleiden van studenten en collega’s bij hun maakproces. Mooi om te zien hoe collega’s groeien in hun werk bij iXperium Health.
Voor Jos is het een mooie puzzel om een project goed 3d te printen. “Je ontwerp moet uiteraard goed in elkaar zitten, als er ergens een gat in je ontwerp zit kan de printer niet verder. Een 3d-printer kan dingen die je fysiek niet zelf in een stuk kunt maken zoals een object in een object. En het is fascinerend om te zien dat je objecten met bewegende onderdelen in een keer kunt printen.” De mogelijkheden lijken eindeloos. Tegelijk heb je de juist materialen en printers nodig, kan een beetje tocht het printproces al beïnvloeden en heb je wel wat kennis nodig van materialen. Jos “We onderzoeken nu waar materialen aan moeten voldoen als je een geprint ontwerp wilt inzetten in de zorg. Er zijn bijvoorbeeld allerlei voorwaarden waar je aan moet voldoen van de Europese verordening voor medische hulpmiddelen (Medical Device Regulation, MDR). Welke materialen zijn dan wel geschikt en welke niet. En hoe kunt je ontwerpen laten goedkeuren voor je ze kunt inzetten in de zorg. We kijken ook welke andere hogescholen hier mee bezig zijn en delen kennis met elkaar.”
Voorbeelden uit de makerspace
Een docent van Ergotherapie ontwikkelde met Jos een handvat voor een mes zodat mensen die een mes niet goed kunnen vasthouden toch zelf kunnen snijden met een mes. Er bestond al een handvaat voor een broodmes. Deze docent ontwikkelde dit ontwerp verder voor een aardappelschilmesje.
Een student van Ergotherapie ontwierp een tang waarmee je de lastige plastic folie van een bakje (met bijvoorbeeld salade) kunt aftrekken. Hiermee kunnen cliënten die niet de motoriek hebben om dat met hun vingers te doen zelfstandig zo’n bakje openen.
Studenten van een interdisciplinair team van studenten van verschillende opleidingen in zorg en welzijn ontwikkelden in opdracht van Bartimeus leesregels voor mensen met een visuele beperking.
Een docent van de opleiding Vaktherapie experimenteert op dit moment met virtueel boetseren. De geprinte objecten die zij heeft gemaakt zien er veelbelovend uit.
Hieronder twee voorbeelden van professionals die in de makerspace van iXperium Health werken.
Doe mee! Wat je bedenkt kunt je maken
Jos vertelt dat je de software die je gebruikt om 3d-prints te ontwerpen gratis kunt gebruiken. Je moet je er wel even in verdiepen maar ook de cursussen staan online dus als je wilt kun je meteen aan de slag. Uiteraard is het dan wel fijn als er een community is waar je terecht kunt met vragen en waar je je ontwerp kunt printen. En die community hebben we bij iXperium Health met Jos als expert en ondersteuner. En voor de mensen die het niet leuk of spannend vinden om alleen aan de slag te gaan organiseert Jos ook regelmatig workshops. Er is een introductiecursus waarin je kennismaakt met prototypen en zelf een 3d-ontwerp maakt. In de vervolgcursus bedien je ook zelf de printer. Bij de inspiratieworkshop verdiep je je ook in lasersnijden en 3d-scannen en leer je welke software je voor welk doel gebruikt.
Op het formulier zie je welke data er weer workshops zijn en kun je je meteen aanmelden.