Innovatielab Rijn IJssel helpt docenten en studenten bij inzet technologie en ict

Sinds 2022 heeft Rijn IJssel een innovatielab op de campus aan de Velperweg. In het gebouw Techplaza vind je het lab op de eerste verdieping. Studenten en docenten kunnen hier ontdekken, experimenteren en met hulp van de medewerkers van het innovatielab nieuwe concepten en prototypes ontwikkelen.

Jelle van den Broek, Regisseur InnovatieLab, startte het lab met een lege ruimte. De inrichting van de ruimte ontstond geleidelijk. Je moet eerst weten welke vragen er in de organisatie spelen. En wat er dan mogelijk is. Voor de start ging hij kijken bij verschillende innovatielabs die er zijn in andere organisaties zoals de verschillende iXperiumlabs en fablabs. Het gaat er niet om dat je één manier bedenkt waarop iedereen technologie inzet. Jelle “Je kunt op heel veel manier een fikkie stoken, iedereen heeft zijn eigen manier. Het gaat er niet om dat je allemaal op dezelfde manier iets doet. Maar het gaat er wel om dat we het vuur bij elkaar brengen. Wat kunnen we van elkaar leren, hoe delen we kennis? En hoe kunnen we mensen die een vraag hebben snel helpen met het ontwikkelen van een prototype of innovatie?”

En dat laatste lukt ze goed in het innovatielab. De medewerkers van het innovatielab hebben ieder hun eigen expertise. Martijn weet bijvoorbeeld alles van 3d-printen. Met behulp van zijn kennis konden ze de collega’s van de technische opleidingen helpen met de inrichting van de installatie-lesruimtes en met de verbetering van laboratoriummaterialen voor de laboratoriumopleidingen.

Ontwikkelen in het innovatielab

Intussen komen docenten vanuit allerlei opleidingen naar het innovatielab. Sommige komen met hun studenten, anderen komen met gerichte vragen hoe ze hun opleiding of lab kunnen innoveren. En ze kijken hoe ze onderwijsmaterialen waar nodig kunnen aanpassen aan hun behoefte. Studenten programmeren bijvoorbeeld de Legosets op zo’n manier dat ze passen bij de opdrachten van hun opleiding.

Het Innovatielab zit in het gebouw van de technische opleidingen maar ook docenten van het CIOS en van de opleidingen voor zorg en welzijn weten hun weg naar het lab te vinden. Ieder cluster binnen Rijn IJssel heeft een iCoach. Deze professionals werken gezamenlijk met Jelle aan de onderwijs innovatievraagstukken in het innovatielab. Ze richten zich tot nu toe vooral op de inzet en ontwikkeling van virtual reality, robotisering, AI, leren en lesgeven met ict en prototyping.

Met VR in de school vanuit STO, Sterk Techniek Onderwijs, maken docenten zelf lesmateriaal. In de beleving kun je met meer impact leren. Er zijn bijvoorbeeld toepassingen waarbij studenten kennismaken met een nieuwe ruimte, hoe ziet het er uit, wat kun je daar verwachten? Denk ook aan de kennismaking met materialen, wat is platte schroevendraaier en hoe ziet een specifieke hamer er uit. Het innovatielab heeft ook contact met bedrijven in de regio. Vaak weten mensen wel dat een bedrijf ergens zit maar wat gebeurt en nou in zo’n gebouw, wat voor producten of diensten maken ze daar. En hoe gaat dat in zijn werk. In VR kun je dat goed laten zien met bijvoorbeeld 360°-fotografie.

Netwerken en kennisdelen

Het innovatielab organiseert ook inspiratiesessies, sessies waarin docenten kunnen experimenteren en helpt opleidingen met de implementatie van ict en technologie. Jelle: “Ik wil graag specialisten gaan opleiden voor verschillende thema’s zoals VR, 3d-printen of robotica. Het idee is dat we op den duur alle expertise in huis hebben en dat we dan heel snel samen met docenten en studenten producten en nieuw onderwijs kunnen ontwikkelen.” Studenten komen met gerichte vragen of opdrachten naar het innovatielab om te werken aan innovatie. De specialisten en hun eigen docent begeleiden ze in de experimenten of bij de implementatie.

Na ieder blok van vijf onderwijswerken organiseert Jelle kennissessies waarin docenten en iCoaches delen (nu nog intern binnen Rijn IJssel) wat ze in de afgelopen periode hebben ontwikkeld en hoe ze dat inzetten in het onderwijs.

Wil je een keer langskomen voor meer informatie, inspiratie opdoen wil je samenwerken met het Innovatielab van Rijn IJssel (bijvoorbeeld vanuit overheidsorganisaties of bedrijfsleven) stuur dan een bericht naar Jelle van den Broek.