MakerKlas

De MakerKlas is een extra lesprogramma voor leerlingen van het Montessori Lyceum Oostpoort waarin zij aan de slag gaan met het programmeren en coderen van eigen ontwerpen.

Wat is de MakerKlas?

In de MakerKlas, een extra lesprogramma voor leerlingen van alle niveaus (vmbo, mavo en havo-vwo) van het Montessori Lyceum Oostpoort, leren docenten Redouan Ochalhi en Mark Souwer leerlingen programmeren en werken met bestaande software. In de lessen worden theorie en praktijk gecombineerd onder het motto: ‘Denken & Doen’. De lessen hebben niet alleen betrekking op programmeren en coderen: er komt ook een stukje mediawijsheid aan bod. Zo gaan de docenten in op vragen als: wat zijn de voor- en nadelen van internet? En waar moet je op letten als je op een link wil klikken?

De kennis die de leerlingen in de lessen opdoen, kunnen ze vervolgens toepassen in hun eigen ontwerp. Waar ze mee aan de slag gaan, bepalen zij zelf. Of het nu gaat om een website bouwen, het ontwerpen van een robot of het ontwikkelen van een gameconsole: het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Programma

Aan het begin van het schooljaar kunnen leerlingen zich aanmelden voor de MakerKlas. Er zijn geen eisen voor deelname, maar leerlingen moeten wel gemotiveerd zijn om mee te doen. Alle leerlingen beginnen met het leren van de programmeertaal Hedy, waarmee zij stapsgewijs leren programmeren. Vervolgens komen er steeds meer regels bij en gaat het niveau steeds een beetje omhoog, totdat zij bijvoorbeeld aan de slag gaan met het programma Python.

De MakerKlas loopt door tot aan het examenjaar. Leerlingen die aan het extra lesprogramma hebben deelgenomen, verlaten de school met een getuigschrift van de vaardigheden die zij hebben opgedaan.

Trial and error

Leerlingen worden gestimuleerd om hun fantasie te gebruiken en iets te ontwerpen dat nog niet bestaat. Samen met de docenten kijken ze vervolgens naar de eisen waaraan het ontwerp moet voldoen. Vervolgens gaan ze aan de slag met programmeren en coderen op basis van trial and error: slaagt het ontwerp, dan is dat mooi meegenomen. Lukt het niet, dan proberen ze gewoon iets anders. Gedurende dit proces kijken de docenten mee en bieden begeleiding waar nodig.

Wil je meer informatie over de MakerKlas? Neem dan contact met Mark Souwer (m.souwer@msa.nl) of Redouan Ochalhi (r.ochalhi@msa.nl).