Classroomscreen

In nagenoeg de meeste klassen in het onderwijs is wel een scherm te vinden. Om lessen te maken en te geven met dit bord kun je gebruik maken van PowerPoint, maar de opties voor interactie zijn beperkt. Daarom wordt in het (basis)onderwijs veel gebruik gemaakt van digibordsoftware. Een mooi voorbeeld – Classroomscreen – wordt hier besproken. Deze pagina hoort bij de lessen aan de Academie Educatie van de HAN.

Classroomscreen biedt o.a. tools voor klassenmanagement en om sites, links en gehele lessen vanuit andere bronnen klaar te zetten en dit op een scherm aan te bieden. Dit doe je allemaal vanuit een webbrowser. Classroomscreen is ideaal om vlak voor het geven van een les onderdelen (HTML-links, afbeeldingen, video) van verschillende bronnen klaar te zetten, of als werkblad tijdens een les. Met Classroomscreen beschik je over een heel arsenaal aan digiboard tools.

1. Is een account voor Classroomscreen nodig?

Classroomscreen is gratis, het is niet eens nodig om een account aan te maken. Er zijn een paar voordelen om toch een account aan te maken waaronder het maken en bewaren van lijsten (max 3, let op de AVG).

*Helaas bewaart de gratis versie niet je scherm, ook niet als je een account aanmaakt. Pas de betaalde versie bewaart je Classroomscreen pagina.

2. Ga op onderzoek uit

Classroomscreen is ideaal om vlak voor de lessen onderdelen klaar te zetten, of als werkblad tijdens een les. Nadat je eventueel een account hebt aangemaakt, kun je Classroomscreen gaan verkennen. Op veel scholen wordt van de leerkrachten verwacht dat zij onderstaande zaken beheersen om een goede les samen te stellen en te geven. Kijk eens of je kunt onderzoeken hoe onderstaande zaken werken:

Openen en delen van lessen
Interactieve elementen in een les plaatsen
Voorkennis activeren
Toevoegen van afbeeldingen
Het toevoegen van een hyperlink aan afbeeldingen zodat je met een klik naar een externe pagina kunt
Kennis van de (klasmanagement) tools die in de software aanwezig zijn

3. Zet een scherm klaar voor de les

Bezoek Classroomscreen en open eens een aantal tools om te kijken wat er allemaal mogelijk is
Maak een pagina om jezelf voor te stellen in je stageklas en voeg een interactief element vanuit de tools toe
Pagina klaar? Bekijk in hoeverre je je hebt gehouden aan de regels van de cognitieve multimediatheorie en daarmee cognitieve overload voorkomt.

Hulp nodig?