Gynzy

In nagenoeg de meeste klassen in het onderwijs is wel een scherm te vinden. Om lessen te maken voor dit bord kun je gebruik maken van PowerPoint, maar de opties voor interactie zijn beperkt. Daarom wordt in het basisonderwijs veel gebruik gemaakt van digibordsoftware. Een van de twee meestgebruikte – Prowise Presenter –¬†wordt hier besproken. Deze pagina hoort bij de lessen aan de Academie Educatie van de HAN.

Gynzy biedt naast software voor digitale schoolborden ook verschillende diensten aan, bijvoorbeeld een online omgeving met adaptieve software – Gynzy Kids. Wij beperken ons hier tot de digbordsoftware.

In tegenstelling tot bij Prowise Presenter krijg je alleen toegang tot deze software zolang je studeert. Aanmelden kan alleen met je studentenmail van de HAN. Let dus op: na je afstuderen kun je niet meer bij je gemaakt lessen.

1. Maak een account voor Gynzy

Maak als volgt een gratis studentenaccount aan. Je moet hiervoor naar gynzy.com te gaan en via de oranje knop "Probeer gratis" een account met je studentenmail aan maken. Hierna kunnen ze toegang tot de schoolomgeving krijgen door de volgende stappen te nemen:
1.	Klik op je initialen in de linker bovenhoek en kiest voor 'Profiel en instellingen'.
2.	Zoek de school met de zoekgegevens Hs van Arnhem en Nijmegen of het BRIN-nummer 25KB.
3.	Selecteer de juiste school en klik op 'Opslaan'.
4.	De beheerder (Petran Meertens) ontvangt een melding per mail en kan het verzoek goedkeuren of afkeuren.
5.	De koppeling is gelukt als de beheerder de aanvraag heeft goedgekeurd. Je ziet dan 'status: Goedgekeurd' in je profiel staan.

2. Ga op onderzoek uit

Nadat je een account hebt aangemaakt, kun je de digibordsoftware gaan verkennen.

Onderzoek hoe onderstaande zaken binnen de software werken:

- Openen, opslaan en delen van lessen
- Schrijven met verschillende pennen en kleuren
- Bewerken van tekst: cursief, dik etc.
- Toevoegen van afbeeldingen
- Het toevoegen van een hyperlink aan afbeeldingen zodat je met een klik naar een externe pagina kunt
- Kennis van de tools die in de digibordsoftware aanwezig zijn

Benieuwd naar wat er nog meer mogelijk is, welke nieuwe tools er zijn of op zoek naar lesideeen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Gynzy.

3. Maak zelf een les

Open eens een aantal lessen om te kijken wat er allemaal mogelijk is. In principe kun je met een Gynzy-account als je handig bent zelf dit soort lessen ontwerpen.

Maak een pagina om jezelf voor te stellen in je stageklas. Gebruik de vaardigheden die onder Opdracht 2. Ga op onderzoek uit te vinden zijn in je pagina en voeg een interactief element vanuit de tools toe.

Pagina klaar? Bekijk in hoeverre je je hebt gehouden aan de regels van de cognitieve multimediatheorie en daarmee cognitieve overload voorkomt.

4. Verdieping

  • Maak een startpagina die je kunt gebruiken voor de dagelijkse zaken met bijvoorbeeld een stoplicht, dagindeling, de dag vandaag etc.
  • Maak een memory om de tafels tot 10 te oefenen

Hulp nodig?

Bekijk het materiaal op de servicepagina van Gynzy.