Prowise

In nagenoeg de meeste klassen in het onderwijs is wel een scherm te vinden. Om lessen te maken voor dit bord kun je gebruik maken van PowerPoint, maar de opties voor interactie zijn beperkt. Daarom wordt in het basisonderwijs veel gebruik gemaakt van digibordsoftware. Een van de twee meestgebruikte – Prowise Presenter –¬†wordt hier besproken. Deze pagina hoort bij de lessen aan de Academie Educatie van de HAN.

Prowise biedt o.a. software om op ieder scherm te kunnen werken. Dit doe je vanuit een webbrowser, het geinstalleerde programma of vanuit de app op je tablet. Daarnaast kun je met behulp van ProConnect je leerlingen vanaf een tablet of webbrowser verbinding laten maken met je presentatie om zo bijvoorbeeld een gezamenlijk woordweb of mindmap te maken (ProConnect).

Naast digibordsoftware biedt Prowise inmiddels een hoop betaalde diensten aan: zij verkopen digiborden van het merk Prowise, all-in-one pc’s, verzorgen allerlei diensten etc.

1. Maak een account voor Prowise Presenter

De digibordsoftware is gratis en door een account aan te maken, heb je – ook na je studie – toegang tot alle mogelijkheden. Gebruik daarom bij de registratie je eigen mailadres en niet je studentenmailadres van de HAN. Je wilt immers ook na je studie nog bij je lessen kunnen met een persoonlijke account.

- Open een webbrowser
- Surf naar de webpagina van Prowise en klik op Inloggen
- Je hebt nog geen account, dus zoek naar het woord 'Registreer'
- Vul de gegevens in

Tip: de nieuwsbrief bevat vaak lesideeen omtrent een bepaald thema of nieuwe mogelijkheden.

2. Ga op onderzoek uit

Nadat je een account hebt aangemaakt, kun je de digibordsoftware gaan verkennen. Op veel basisscholen wordt van de leerkrachten verwacht dat zij onderstaande zaken beheersen om een goede les samen te stellen binnen de software van Prowise. Kijk eens of je kunt onderzoeken hoe onderstaande zaken werken:

- Openen, opslaan en delen van lessen
- Schrijven met verschillende pennen en kleuren
- Bewerken van tekst: cursief, dik etc.
- Toevoegen van afbeeldingen
- Het toevoegen van een hyperlink aan afbeeldingen zodat je met een klik naar een externe pagina kunt
- Kennis van de tools die in de digibordsoftware aanwezig zijn

3. Maak zelf een les

Bezoek MyProwise en open eens een aantal voorbeeldlessen om te kijken wat er allemaal mogelijk is. In principe kun je met een Prowise-account als je handig bent zelf dit soort lessen ontwerpen.

Maak een pagina om jezelf voor te stellen in je stageklas. Gebruik de vaardigheden die onder Opdracht 2 | Op onderzoek te vinden zijn in je pagina en voeg een interactief element vanuit de tools toe.

Pagina klaar? Bekijk in hoeverre je je hebt gehouden aan de regels van de cognitieve multimediatheorie en daarmee cognitieve overload voorkomt.

    4. Verdieping

    Werk je al wat langer met de software van Prowise en wil je je verdiepen? Kijk dan eens naar ProConnect. Daarmee kun je je leerlingen interactief met je bord samen laten werken. Kijk eens of het je lukt om:

    Hulp nodig?

    Handleiding