Meer over iXperium Roosendaal

iXperium Roosendaal is een samenwerkingsverband van OMO scholengroep Tongerlo en het iXperium.

Bij aankomst op de lyceumlaan in Roosendaal, passeer je wanneer je het schoolplein van het aldaar gevestigde Norbertus Gertrudis Lyceum betreedt, de oude conciërgewoning die hoort bij het monumentale pand dat in 1919 is opgetrokken als de jongenschool Het Norbertuslyceum. Een conciërge woont er al enige tijd niet meer, maar dat wil niet zeggen dat de woning leeg staat. Sinds vorig jaar is in dit karakteristieke huisje het eerste iXperium voor voortgezet onderwijs gevestigd: iXperium Roosendaal.

iXperium Roosendaal vindt zijn basis in de OMO scholengroep Tongerlo, een brede scholengroep met een school voor praktijkonderwijs, het vmbo, de mavo en een lyceum voor havo- en vwo-leerlingen.

Vanuit iedere school is een mediamentor aangesteld die in gezamenlijkheid met de andere mediamentoren en met de ondersteuning van het ict-team, nadenkt over de inzet van digitale middelen in het onderwijs van de scholengroep en het enthousiasmeren van collega’s om er mee aan de slag te gaan. Dit team bestaat uit mediamentoren Paul Wilms (docent lichamelijke opvoeding), Eveline Perdaems en Pieter Batenburg (beiden docent Engels), Jeroen van der Zanden (docent kunst beeldend), ict’er Ad de Jonge en projectleider en ict’er Tom Waarsenburg.

Afgelopen jaar zijn zij vooral doende geweest met de invoering van het Chromebook, waar de instromende leerlingen sinds dit jaar mee aan de slag zijn gegaan. Het inrichten van de Digitale Leeromgeving (DLO) en het aanbieden van scholingsactiviteiten rondom het gebruik van de DLO en de inzet van de Google Suite, nam daarbij een groot deel van hun tijd in beslag. Verderop in het jaar hebben zij verschillende workshops aangeboden aan de docenten van de verschillende scholen, om deze een blik te gunnen op een kleine greep uit het aanbod van de digitale mogelijkheden die het iXperium in huis heeft en ze uit te dagen er in lessituatie mee aan de slag te gaan. In de ‘greenscreenroom’ werden met een autocue live instructievideo’s gemaakt, in de huiskamer werden de Ozobots getest, rondom het gebouw werd met de 360-camera gefilmd en deze beelden werden in de serre in virtual reality teruggekeken. Tot slot werd er in de keuken gepoogd met de onlangs aangeschafte MicroBits digitale muziek te koken.

Het komende schooljaar zullen de mediamentoren nog meer als een team gaan opereren en op alle scholen binnen de scholengroep worden ingezet vanuit hun eigen specialisme, zodat zij nog beter tot hun recht kunnen komen. Op deze plek zullen we van hun verrichtingen verslag blijven doen.
Team iXperium Roosendaal

Locatie

iXperium Roosendaal
Norbertus Gertrudis Lyceum
Lyceumlaan 10
4702 XG Roosendaal