Jonge wetenschappers en zelfgebouwde robotten op de regiofinale FIRST® LEGO® League

Afgelopen zaterdag 14 december was het weer zover: de regiofinale van de FIRST® LEGO® League. 27 teams deden dit jaar mee in het Technovium, in totaal meer dan 200 leerlingen uit de regio Arnhem en Nijmegen. Het was een gezellige, leerzame en inspirerende dag. De organisatie van de regiofinale was in handen van Junior Technovium, HAN Pabo, HAN ICA en iXperium Centre of Expertise leren met ict.

Programmeren en missies volbrengen

De teams hadden maanden naar deze dag toe gewerkt. De spanning was dan ook goed te zien. Je zag ze denken: gaat het wel lukken waar we voor geoefend hebben? Wat zouden ze van ons plan vinden? De hele dag door streden de teams met hun zelfgebouwde LEGO-robots aan de wedstrijdbakken om zoveel mogelijk missies te volbrengen. De juryleden hebben de teams ook vragen gesteld zoals: Hoe hebben jullie het bouwen en programmeren aangepakt? Hebben jullie gebruik gemaakt van sensoren? En waarom wel/niet? Waar liepen jullie tegenaan? De kinderen en jongeren waren trots en blij maar soms zag je ook de teleurstelling als een missie niet lukte. De schommel en de brug vonden ze het moeilijkste van de missies.

Gedetailleerd uitgewerkte projectplannen

Naast het programmeren kregen de teams de opdracht om vanuit het thema ‘City Shapers’ maatschappelijke problemen die ze in hun omgeving tegenkwamen duurzaam te verbeteren. De teams hebben de oplossingen en de aanpak die ze voor hun project hadden gepresenteerd. De juryleden hebben prachtige plannen voorbij zien komen. Plannen die zeer gedetailleerd uitgewerkt en gepresenteerd waren en waar grondig onderzoek naar gedaan is. Sommige teams hadden zelfs vragenlijsten gemaakt en contact gezocht met de gemeente of een woningbouwvereniging.  

En de winnaars zijn…

Alle kinderen en jongeren hebben hun best gedaan maar er kon maar een team van het primair onderwijs en een team van het voortgezet onderwijs de hoofdprijs winnen. Dat waren de Sparrenbots (VO) en Talentraject 2. Deze teams gaan in januari 2020 naar de landelijke finale. Er waren daarnaast nog prijzen uitgereikt voor o.a. de categorie wedstrijdtafel en robotontwerp. Nieuw dit jaar was de Innovatieprijs voor het beste project, uitgereikt aan het team de Tichelstars. Dit winnende team mag volgend jaar hun project presenteren aan de TU Eindhoven. Hieronder is een filmpje te bekijken om een indruk te krijgen van de dag.

Een mooi voorbeeld van modern eigentijds onderwijs

FIRST® LEGO® League is een educatief programma dat kinderen en jongeren van 9 t/m 14 jaar uitdaagt te denken als wetenschappers en technici aan de hand van verschillende opdrachten. Opdrachten die ieder jaar wordt opgehangen aan een maatschappelijk thema. De kinderen werken in teams van maximaal tien deelnemers om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen en laten het resultaat zien tijdens regionale en nationale finales. Aan de hand van Challenges verkennen en onderzoeken ze het thema en presenteren ze hun bevindingen tijdens de regiofinale. Daarnaast bouwen en programmeren ze robots om tijdens deze finale tegen elkaar te strijden met deze robots.  

Experimenteren en sneller digitaal wijzer

Het gedachtegoed van FIRST® LEGO® League is dat ieder kind de gelegenheid moet krijgen te experimenteren met coding, onderzoek doen, innovatie, teamwork et cetera. 21ste-eeuwse vaardigheden die voor ieder kind van belang zijn in zijn of haar ontwikkeling. En ze worden hierdoor sneller digitaal wijs. Allemaal vaardigheden die ze leren zijn voor het leven. Het is een mooi programma dat aansluit bij het gedachtegoed van iXperium Centre of Expertise.

Enthousiast of nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Neem contact op met Petran Meertens (petran.meertens@han.nl) of Marc Coolen (marc.coolen@ixperium.nl).