De leergemeenschap heeft tot doel om innovaties met technologie voor zorg en welzijn te ontwikkelen waarbij er specifiek aandacht is voor Fair Health. Belangrijke vragen zijn bijvoorbeeld of de technologie die wordt ontwikkeld toegankelijk is voor iedereen. Kan bijvoorbeeld iemand die niet kan lezen het gebruiken? En kan iemand die motorisch niet alles kan de toepassing ook gebruiken? De deelnemers kwamen ook dit keer weer uit verschillende organisaties en vakgebieden, bijvoorbeeld een docent Voeding en Diëtetiek, een onderzoeker in datascience, een arts van de Sint Maartenskliniek, projectleider van het zwaartepunt Fair Health en een ervaringsdeskundige.
Presentatie Health Concept Lab
Rudy van de Heuvel presenteerde een aantal projecten van het Health Concept Lab. In dit lab werken verschillende onderwijsinstellingen samen met partners uit de praktijk. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld toepassingen waarmee parkinsonpatiënten zichzelf kunnen activeren bij een freeze. Andere projecten zijn de monitoring van biomarkers (zoals we die kennen uit de coronathuistest. Met Musap Vision kun je bewegingen van een baby met spasmes beoordelen. Ook onderzoekt het Health Concept Lab een reanimatiepop waarmee je de reanimatie van baby’s kunt trainen. Ze onderzoeken bijvoorbeeld hoe de babypop nog meer feedback kan geven en of de babypop nog realistischer kan functioneren.
Trilvest uitproberen
Clark Nowack presenteerde het tweede deel van de bijeenkomst. Studenten van de HAN onderzoeken samen met TIM Solutions in het project Sixth Sense of mensen die slecht zien of niet kunnen zien met behulp van een trilvest zelfstandig op pad kunnen gaan. Dit zou de bewegingsruimte en zelfstandigheid van deze mensen enorm verhogen.
Naast de technische uitdaging is het is een ingewikkelde puzzel welke signalen iemand wil en kan ontvangen. En wanneer je hoeveel signalen aan iemand wilt geven. Voor welke objecten op straat wil je een signaal krijgen? En wil je die al van tevoren weten of op het laatste moment. En kan een trilvest je ook helpen bij het navigeren naar een locatie waar je nog niet eerder bent geweest. uiteraard konden we het trilvest ook zelf testen. De interactie tussen vest en waarneming komt nu nog via een begeleider die een kastje bedient. De begeleider kijkt dus nu nog voor het vest.
Netwerken kennisdelen en samen werken
Dit soort bijeenkomsten zorgen er voor dat we in ons brede netwerk kennis en ervaring kunnen delen. Soms weten mensen in een grote organisatie al niet van elkaar wat voor onderzoek er wordt gedaan of welke kennis in huis is. Dit netwerk ontsluit het netwerk met deze bijeenkomsten voor iedereen die aan de slag wil gaan met innovatie met technologie voor zorg en welzijn en daarmee wil bijdragen aan fair health. Wil je aansluiten bij de leergemeenschap neem dan contact op met Clark Nowack.