Geïntegreerd casusbased learning in the blend  

Wat is de vraag van het designteam? 

Het designteam bij de Academie Paramedische Studies is opgericht naar aanleiding van een curriculumherziening en een onderwijsvraagstuk binnen de opleiding Mondzorgkunde. In deze opleiding werden theorievakken zoals algemene pathologie, cariologie, microbiologie en parodontologie afzonderlijk onderwezen en getoetst, terwijl ze in de praktijk nauw met elkaar verbonden zijn.

Docenten wilden een onderwijsontwerp ontwikkelen waarin studenten in groepen werken aan authentieke, uitdagende casussen. Hierbij was het doel om studenten te activeren, hen samen antwoorden te laten vinden en blended learning optimaal te benutten. De praktijkvragen van het designteam waren:

  • Hoe kunnen we het onderwijs in leerjaar 1 betekenisvoller en geïntegreerd vormgeven met verantwoorde keuzes ten aanzien van blended learning?
  • Hoe kunnen we studenten beter voorbereiden op de beroepspraktijk en hun professionele identiteit?
  • Hoe kunnen we studenten motiveren en meer regie geven over hun leerproces met behulp van blended learning?

Wat heeft het designteam gedaan? 

Om deze vragen te beantwoorden, heeft het designteam een leerarrangement ontwikkeld op basis van case-based learning en blended learning. Dit leerarrangement combineert online en fysieke leeromgevingen waarin studenten werken aan realistische casussen binnen de context van hun toekomstige beroep.

Het ontwerpproces bestond uit verschillende fasen:

  • Testfase: Implementatie van het leerarrangement bij studenten, gevolgd door evaluaties en bijstellingen.  
  • Oriëntatie en verkenning: Onderzoek naar literatuur en bestaande voorbeelden van case-based learning en blended learning.
  • Ontwerp en ontwikkeling: Formuleren van een werkhypothese en ontwerpen van casussen waarin theorievakken geïntegreerd worden.
  • Technologische ondersteuning: Samenwerking met iXperiumlabs voor de inzet van ict-tools zoals ThingLink en Genially, waarmee studenten interactieve, virtuele leeromgevingen konden verkennen.

Wat heeft het designteam opgeleverd?

Het eindproduct is een innovatief leerarrangement bestaande uit drie casussen die studenten doorlopen in een virtuele leeromgeving. Deze casussen spelen zich af in herkenbare virtuele werkruimtes zoals een wachtkamer, behandelkamer en röntgenkamer. Studenten werken in groepjes en gebruiken interactieve hotspots met media zoals instructies, video’s en quizzen om tot oplossingen te komen.

Op basis van de evaluatie wordt het leerarrangement verder verfijnd en blijft het onderdeel van het curriculum. Daarnaast is er interesse vanuit andere teams om vergelijkbare interactieve casussen te ontwikkelen voor hun onderwijs.