Op ontdekkingsreis bij iXperium Educatie

Afgelopen maand waren er weer twee iXkidz-dagen! Tijdens de HAN-open dagen op 13 en 20 januari konden aanstaand studenten én kinderen met hun ouders of begeleider(s) kennismaken met de onderwijsverrijkende ict-middelen die in de labs van iXperium Educatie te vinden zijn.

Op de iXkidz-dagen zijn kinderen met hun ouders of begeleiders welkom om het lab te bezoeken en de verschillende ict-toepassingen te ontdekken die het iXperium biedt. Tijdens de iXkidz-dagen op 13 en 20 januari waren ook (aankomend) pabo-studenten te vinden. Op die manier konden de kids en de studenten (in spe) de interactie met elkaar aangaan en ‘oefenen op elkaar’. Itske Tersteeg, coördinator van het lab van iXperium Educatie in Arnhem, vertelt over de bedoeling van de iXkidz-dagen: “We zijn ooit begonnen met het uitnodigen van kinderen in de iXperiumlabs om studenten die overwegen om een lerarenopleiding bij de HAN te doen een goede indruk te geven van de mogelijkheden die het lab biedt. Het lab leeft als het in werking is; dan pas kun je studenten in spe een goed beeld geven van de kracht en bedoeling van het lab.”

Oefenen met de doelgroep

Tijdens de iXkidz-dagen krijgen aankomend pabo- en tglo-studenten de gelegenheid om alvast te ‘oefenen’ met hun potentiële doelgroep. Zo kunnen zij daadwerkelijk ervaren of het hen bevalt om met kinderen te werken. Ook kan het de aankomend studenten aan het denken zetten over hun visie op onderwijs. Regelmatig vloeien daar mooie gesprekken uit voort. Itske: “Vaak gaan we ook met deze aankomend studenten in gesprek over onderwijs in het algemeen en hoe je met ict-tools je lessen kunt verrijken. We vertellen dan ook over de mogelijkheden die er voor eerstejaarsstudenten van de pabo en tglo zijn om met hun stageklas het iXperium te bezoeken.”

Kids als ambassadeurs

De kinderen die het lab bezoeken, nemen hun enthousiasme vaak mee naar hun school. “Deze kinderen zijn dus eigenlijk onze ‘ambassadeurtjes’,” licht Itske toe. “Zij vertellen in hun klas over wat ze geleerd hebben in het iXperiumlab. Via die weg hopen we ook de nieuwsgierigheid te wekken van leraren van scholen buiten ons netwerk als het gaat om onderwijs met ict.”

Kom ook langs!

Op de iXkidZ-dagen is flink geëxperimenteerd door kinderen en aankomend pabo- en tglo-studenten. Heb je de iXkidz-dagen gemist en wil je alsnog een keer in een van de labs van iXperium Educatie komen ixperimenteren? Op 23 maart vindt er in het lab van iXperium Educatie in Arnhem opnieuw een iXkidz-dag plaats van 10.00 uur tot 13.30 uur en op 6 april is er in het lab in Nijmegen een iXpieKidz-activiteit. Beide activiteiten zijn bedoeld voor kinderen uit groep 1 t/m 8.

Aanmelden voor de iXkidz-dag in Arnhem kan door te mailen naar arnhem@ixperium.nl.

Aanmelden voor iXpkieKidz in Nijmegen kan door te mailen naar nijmegen@ixperium.nl.